Η μάσκα «χαλάει» την αναγνώριση προσώπου

Deasy @ 26.08.2020
Η μάσκα «χαλάει» την αναγνώριση προσώπου

Αν σε ανησυχεί πως τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου μπορούν να φέρουν τον Μεγάλο  Αδελφό στην καθημερινότητά μας, μπορείς να ευχαριστήσεις τον… κορονοϊό.

Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ διαπιστώνει πως τα περιθώρια σφάλματος των εφαρμογών αναγνώρισης προσώπου κυμαίνονται μεταξύ 5% και 50% (!), λόγω της εκτεταμένης χρήσης της μάσκας.

Εδώ που τα λέμε, χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια που λέει και το τραγούδι, αλλά μόνο από το μισό πρόσωπο δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το ποιον βλέπεις.

Στη σχετική μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ εξετάστηκαν 41 αλγόριθμοι αναγνώρισης προσώπου που είχαν αναπτυχθεί μετά την εκδήλωση της πανδημίας. Κατά τη σχεδίαση πολλών από αυτούς τους αλγορίθμους ελήφθη υπόψιν η παρουσία της μάσκας στο πρόσωπο, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποφευχθούν τα σφάλματα.

Για παράδειγμα, το περιθώριο σφάλματος στον αλγόριθμο της κινεζικής εταιρείας Dahua ήταν 0,3% πριν τον κορονοϊό και με τη χρήση μάσκας τα σφάλματα έφτασαν στο 6% του δείγματος, δηλαδή το περιθώριο λάθους αυξήθηκε κατά 20 φορές. Σε άλλες περιπτώσεις αλγορίθμων τα πράγματα πήγαν σαφώς χειρότερα και έφτασαν ως το 99%, δηλαδή κατόρθωναν να κάνουν σωστή ταυτοποίηση μόνο σε 1 ανά 100 πρόσωπα.

Άρα αν θέλεις να αποφύγεις τον Μεγάλο Αδελφό… φόρα μάσκα παντού…

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home