Τον Οκτώβριο ξεκινάει η δημοπρασία για τα 5G δίκτυα στην Ελλάδα

Τον Οκτώβριο ξεκινάει η δημοπρασία για τα 5G δίκτυα στην Ελλάδα
Φωτογραφία: Christoph Scholz, Flickr

Στην τελική ευθεία για τη δημοπρασία των 5G δικτύων μπαίνει η ελληνική αγορά, μετά το «σύνθημα εκκίνησης» που έδωσε χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Αυγούστου.

Ένα περίπου μήνα αργότερα, στις 2 Σεπτεμβρίου θα δημοσιευτεί το τελικό τεύχος προκήρυξης και εν συνεχεία, μέχρι και την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής. Την ίδια ημέρα θα δημοσιευτούν και οι συμμετέχοντες, ενώ μέχρι τις 5 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί η όποια υποβολή ενστάσεων. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει και η τελική διαδικασία της δημοπρασίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης και ανακοίνωσης των «νικητών» στις 20 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στο τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού θα διατεθούν:

- έως 5 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 3410-3800 MHz,

- έως 12 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 1920-1980 MHz & 2110-2170 MHz,

- έως 6 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 703-733 MHz & 758-788 MHz,

- έως 5 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 200 MHz στη ζώνη 26,5-27,5 GHz

με τα προσδοκώμενα έσοδα από όλα τα παραπάνω δικαιώματα να φθάνουν κατ’ ελάχιστο τα 367 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είχε γίνει γνωστό εδώ και καιρό ο τρόπος πληρωμής του τιμήματος  θα έχει και αναπτυξιακή κατεύθυνση. Έτσι εκτός της εφάπαξ καταβολής του 100% του τιμήματος εντός 10 ημερών από την απόφαση της ΕΕΤΤ θα δοθεί στους υπερθεματιστές και η δυνατότητα να καταβάλλουν στον ίδιο χρονικό ορίζοντα το 30% και το υπόλοιπο μέσα από εννιά ετήσιες δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ως ημερομηνία πρώτης καταβολής δόσης έχει οριστεί η 10η Ιανουαρίου 2024, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο στις εταιρείες το περιθώριο των τριών πρώτων ετών για να επενδύσουν στην ανάπτυξη των 5G δικτύων.   

5G,ΕΕΤΤ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home