Έρχονται μητρώο για τα startups και φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές

Έρχονται μητρώο για τα startups και φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές

Τη σύσταση εθνικού μητρώου για τις startups (τις νεοφυείς επιχειρήσεις δηλαδή) προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο εισάγει επίσης σημαντικά κίνητρα για τους «επενδυτικούς αγγέλους» και αν ο όρος σου φαίνεται παράξενος δεν καταλαβαίνουμε γιατί το angel investor να θεωρείται φυσιολογικό.

Για να εγγραφεί μια startup στο μητρώο δεν αρκεί μια δήλωση.  Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρχει σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, μετά από σχετική αίτηση της επιχείρησης και θετική εισήγηση από επιτροπή αξιολόγησης.

Όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εγγραφή, τη διαγραφή, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις εγγραφής κτλ θα τις ρυθμίσει υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στο μέλλον.

Μετά την έκδοση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης ως startup  θα κάθε  επιχείρηση  που  εγγράφεται  στο  Εθνικό  Μητρώο  Νεοφυών   Επιχειρήσεων. Ακολούθως, οποιεσδήποτε ρυθμίσεις στην κείμενη νομοθεσία αφορούν σε νεοφυείς  επιχειρήσεις,  έχουν  εφαρμογή  μόνο  επί  των  εγγεγραμμένων επιχειρήσεων στο εν λόγω Μητρώο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο -και ίσως αυτό να είναι το πιο ενδιαφέρον- περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με φορολογικά κίνητρα για τους angel investors, τους επενδυτικούς αγγέλους που λέγαμε πριν. Συγκεκριμένα:

Σε  περίπτωση  που  φορολογούμενος (εδώ αναφέρεται μόνο σε φυσικό  πρόσωπο  και όχι σε εταιρείες όπως τα Venture Capitals) εισφέρει  κεφάλαιο    σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ποσό ίσο  με το 50% του ποσού της εισφοράς του, εκπίπτει  από  το  φορολογητέο  εισόδημά  του,  αναλογικά  ανά  κατηγορία  δηλωθέντος εισοδήματος, του φορολογικού έτους εντός του οποίο πραγματοποιήθηκε η εισφορά.

Η συγκεκριμένη έκπτωση εφαρμόζεται για εισφορές που φτάνουν ως τις 300.000 ευρώ ανά έτος και για τη χρηματοδότηση έως τριών startups. Σε απλούστερα ελληνικά,  η έκπτωση φόρου θα παρέχεται σε angel investors που θα εισφέρουν όχι πάνω από 100.000 ευρώ και σε όχι περισσότερες από τρεις εταιρείες μέσα σε μια χρονιά. Εννοείται πως σε μια startup μπορούν να επενδύσουν δύο ή περισσότεροι επενδυτικοί άγγελοι. Υποχρεωτικά η εισφορά γίνεται μέσω του τραπεζικής κατάθεσης και αν αποδειχθεί «μετά από σχετικό έλεγχο της αρμόδιας φορολογικής αρχής, ότι η εισφορά του κεφαλαίου έχει γίνει με σκοπό την απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος, που ματαιώνει τον σκοπό της παρούσας, επιβάλλεται πρόστιμο στο φυσικό πρόσωπο ίσο με το  ύψος  του  οφέλους  που  επιδίωξε».

Όπως και στην περίπτωση του μητρώου, όλοι οι επιπλέον όροι και οι προϋποθέσεις σχετικά με το πώς προσδιορίζεται ο επενδυτικός άγγελος και πώς γίνεται η διαδικασία έκπτωσης θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση.

STARTUPS,ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home