Tracing apps για τον κορωνοϊό: Ευλογία ή κατάρα;

Tracing apps για τον κορωνοϊό: Ευλογία ή κατάρα;

Θα το έχεις ήδη διαβάσει στο deasy για τη συνεργασία-έκπληξη μεταξύ Apple και Google σχετικά με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αποτελεί τη βάση για εφαρμογές που θα μπορούν να σε ενημερώσουν για το αν ήρθες σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει από τον  κορονοϊό Covid-19.

Η συζήτηση για τις συγκεκριμένες εφαρμογές έχει ανάψει στο εξωτερικό και αρχίζει να φουντώνει και στη μικρή μας νοτιοβαλκανική γειτονιά, διότι εμφανίζονται ως λύσεις έναντι του υποχρεωτικού εγκλεισμού και των μέτρων περιορισμού που όλοι ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Πώς όμως θα δουλεύουν αυτές οι εφαρμογές; Σύμφωνα με όσα έχουμε δει ως τώρα, το γενικό πλαίσιο ορίζει τα εξής:

- Κατεβάζεις (αν θες) μια εφαρμογή η οποία κάθεται στο κινητό σου και ενεργοποιεί το Bluetooth.

- Αρχίζεις να κυκλοφορείς στον δρόμο σαν να μην τρέχει τίποτα.

- Το ίδιο κάνουν και άλλοι άνθρωποι.

- Αν, χτύπα ξύλο, έχεις προσβληθεί από τον κορωνοϊό και αρρωστήσεις, ενημερώνεις την εφαρμογή. Η εφαρμογή “μιλάει” με ένα κεντρικό σύστημα που αρχίζει να ψάχνει αν βρέθηκες (με οδηγό το κινητό σου, εννοείται)  με άλλους ανθρώπους και τους ενημερώνει να κοιταχτούν.

Βεβαίως όλο αυτό έχει μερικές απαιτήσεις. Πρώτον,  πρέπει να έχεις μαζί το κινητό σου και να έχεις ανοικτό το Bluetooth, πράγμα που μπορεί να σου “στεγνώσει” την μπαταρία.

Δεύτερον, πρέπει και όλοι οι άλλοι να έχουν πάντα μαζί τους το δικό τους κινητό και να έχουν επίσης ανοικτό το Bluetooth.

Ακόμα και έτσι όμως υπάρχει μία αντικειμενική δυσκολία, η εφαρμογή μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιληφθεί αν είχες πολύ κοντινή ή πιο απομακρυσμένη επικοινωνία με έναν φορέα που ασθένησε αργότερα. Με άλλα λόγια, αν διασχίζεις τον δρόμο και στα δύο μέτρα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση ένας άνθρωπος που αύριο θα εμφανίσει συμπτώματα του Covid-19 (περαστικά του, με την ευκαιρία) η εφαρμογή μπορεί να σε θεωρήσει ως κοντινή επαφή που πρέπει να εξεταστεί.

Καταλαβαίνεις πως αυτό δεν είναι πρακτικό. Βεβαίως θα πεις πως τίθενται θέματα σχετικά με την προστασία του απορρήτου, της ανώνυμης διατήρησης των όποιων δεδομένων και του γνωστού “ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες”. Εδώ βεβαίως κάποιος θα μπορούσε να πει πως καθημερινά πολλοί εξ ημών δίνουμε πρόθυμα τέτοιες πληροφορίες (και διόλου ανώνυμες) σε εταιρείες όπως η Google και το Facebook, το αν τις δώσουμε και για τον σκοπό της ανίχνευσης κρουσμάτων δεν είναι απαραιτήτως κακό.

Τέλος πάντων, η Κομισιόν έχει πάρει θέση επί του θέματος. «Η χρήση των εφαρμογών αυτών πρέπει να γίνεται σε εθελοντική βάση, να βασίζεται στη συναίνεση των χρηστών και να τηρούν πλήρως τους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κατά τη χρήση των εφαμογών καταγραφής των κινήσεων (δηλαδή τα tracing apps) οι χρήστες πρέπει να εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους. Οι εθνικές αρχές Υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος στη σχεδίαση των συστημάτων και η καταγραφή των στενών επαφών θα πρέπει να γίνεται μόνο στη βάση της ανωνυμίας, χωρίς καταγραφή των πολιτών, ενώ τα ονόματα των ασθενών δεν θα πρέπει να γίνονται γνωστά….». Περισσότερα θα έχουμε στο εγγύς μέλλον και εφόσον συνεχίζουμε να μας ταλαιπωρεί ο κορονοϊός.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home