Και οι Mac κολλάνε αρρώστιες

Deasy @ 20.02.2020
Και οι Mac κολλάνε αρρώστιες

Μια φορά και έναν καιρό ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα όσων λάτρευαν την Apple ήταν ότι η πλατφόρμα των υπολογιστών της ήταν προστατευμένη από τους ιούς. Βεβαίως οι φανατικοί των Windows απαντούσαν λέγοντας πως ήταν λογικό να μην υπήρχε ενδιαφέρον από τους δημιουργούς των ιών για του Mac, αφού το κοινό των υπολογιστών της Apple ήταν μικρό.

Όμως όλα αυτά είναι παρελθόν εδώ και αρκετά χρόνια. Οι Macintosh έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών και το γεγονός ότι πολλέ δουλειές γίνονται μέσω του Web έχει διευκολύνει το έργο τους. Οπότε μοιραία έφτασε η στιγμή που οι δύο… φυλές εμφανίζονται το ίδιο ευάλωτες απέναντι στο έργο των “κακών” που κυκλοφορούν “εκεί έξω”.

Μία σχετική μελέτη της Malwarebytes καταλήγει στη διαπίστωση πως ο όγκος του κακόβουλου λογισμικού ανά Macintosh διπλασιάστηκε το 2019 σε σχέση με το 2018. Σύμφωνα με την εταιρεία μάλιστα, διαπιστώθηκαν κατά το 2019 11 περιπτώσεις κακόβουλου λογισμικού ανά συνδεδεμένο Mac έναντι 5,8 ανά υπολογιστή με Windows.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν αυτή την εξέλιξη. Πρώτο και κυριότερο δεν είναι άλλο από την αυξανόμενη δημοτικότητα των Macintosh. Το δεύτερο έχει να κάνει ίσως με την αντίληψη πως αφού μέχρι πρότινος (ο χρόνος είναι κάτι σχετικό, το ίδιο και το “πρότινος”) οι Mac ήταν λιγότεροι πιθανοί στόχοι για ιούς, Δούρειους Ίππους και συναφή ψηφιακά μαμούνια, το ίδιο θα συνεχίσει να ισχύει και σήμερα. Άρα οι χρήστες δεν εγκαθιστούν προγράμματα προστασίας και μπορεί να έχουν και κάποιες κακές διαδικτυακές συνήθειες που έχουν ως αποτέλεσμα το “φύτευμα” κακόβουλου λογισμικού στον Mac τους.

Για να μην το δυσκολεύουμε, τα πράγματα είναι απλά, δεν υπάρχει απόλυτη προστασία πουθενά “εκεί έξω”, αν έχεις Mac κάνε ό,τι και αν είχες Windows, βάλε ένα πρόγραμμα προστασίας να γλιτώσεις από τα χειρότερα.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,APPLE,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home