Μονομαχία για τον ψηφιακό φόρο

Μονομαχία για τον ψηφιακό φόρο

Εμείς τους είχαμε αφήσει στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού να έχουν συνάψει ανακωχή αλλά άλλες οι εξαγγελίες και άλλη η πραγματικότητα. Η Γαλλία επιμένει να επιβάλει φορολογία στις τεχνολογικές εταιρείες που έχουν κύκλο εργασιών άνω των 25 εκατ. ευρώ στη χώρα και άνω των 750 εκατ. ευρώ διεθνώς και αυτό δεν αρέσει στην Google, την Amazon και το Facebook. Δεν αρέσει επίσης στον Ντόναλντ Τραμπ και έτσι η Ουάσιγκτον απειλεί το Παρίσι με δασμούς στις εισαγωγές γαλλικών προϊόντων, κυρίως κρασιών και τυριών.

Θα πεις τώρα, πως ακούγεται ελαφρώς παράδοξο να την πληρώσει η σαμπάνια και το καμαμπέρ αλλά στους εμπορικούς πολέμους δεν υπάρχουν άμαχοι. Για να πάρουμε τα πράγματα με μία σειρά, η Γαλλία αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο να επιβάλει φόρο 3% επί του τζίρου που κάνουν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στην επικράτεια της. Δεν είμαστε ακριβώς βέβαιοι πόσα υπολογίζει το γαλλικό Δημόσιο να εισπράξει από αυτή την κίνηση. Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις από τις ΗΠΑ που απείλησαν με αντίποινα και η Γαλλία έκανε ένα βήμα πίσω λέγοντας πως αν στο μεταξύ υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΟΟΣΑ για το θέμα, θα επιστρέψει στις εταιρείες τη διαφορά από τον φόρο. Η ουσία είναι πως το μέτρο δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, πράγμα λογικό διότι οι φόροι επιβάλλονται επί του ετήσιου εισοδήματος και για την περίπτωση των εταιρειών αυτό προϋποθέτει το κλείσιμο του οικονομικού έτους.

Φτάνουμε λοιπόν αισίως στις αρχές του 2020, το 2019 είναι ήδη παρελθόν και υπό κανονικές συνθήκες η γαλλική Εφορία έπρεπε ήδη να ακονίζει πληκτρολόγια και ποντίκια και να υπολογίζει τι φόρο θα επιβάλει στις μεγάλες εταιρείες του ψηφιακού μας κόσμου. Όμως η Ουάσιγκτον ακόνισε τα δόντια της οπότε το θέμα επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μία διεθνής συμφωνία εναντίον των διαφόρων τεχνικών φοροαποφυγής θα βοηθούσε τα πράγματα αλλά αυτή αργεί. Ετσι, ο Γάλλος και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έχουν ξεκινήσει έναν κύκλο εντατικών επαφών και θέλουν να τον κλείσουν (τον κύκλο των επαφών) μέσα σε δεκαπέντε ημέρες. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα διάστημα ανακωχής μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και με τον Τραμπ να είναι έτοιμος να πατήσει το κουμπί των αγαπημένων του δασμών.

Στο θέμα όπως έχει εμπλακεί και η Ε.Ε. που δηλώνει πως στηρίζει τη Γαλλία, καθώς η φορολογία των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου είναι θέμα που απασχολεί σοβαρά και τις Βρυξέλλες. Ο επίτροπος Εμπορίου της Κομισιόν, Φίλιπ Χόγκαν, ξεκαθάρισε πως η Ε.Ε. θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας.

Ο Τραμπ προειδοποιεί με επιβολή δασμών και άλλες χώρες που θα επιχειρήσουν να επιβάλουν φορολογία στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Μία από αυτές είναι και η γειτονική μας Τουρκία, αλλά το θέμα είναι πως κανείς δεν γνωρίζει πόσα θα πρέπει να δώσουν οι εταιρείες. Για τη δική μας χώρα, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία αλλά από διάφορες πηγές έχουμε ακούσει πως ο τζίρος που κάνουν Google και Facebook ίσως να κινείται στην περιοχή των 150 εκατ. ευρώ συνολικά. Ένας συντελεστής φορολόγησης στο 4% επί του τζίρου μεταφράζεται σε έσοδα 6 εκατ. ευρώ και μπορεί να μην είμαστε οικονομολόγοι αλλά έχουμε την εντύπωση πως (αν η εκτίμηση περί τζίρου είναι σωστή) το γαλλικό παράδειγμα στην περίπτωσή μας δεν φέρνει και μεγάλα αποτελέσματα στο ταμείο. Θα πεις τώρα πως υπάρχει και το ηθικό θέμα. Μάλλον αυτό θα συζητηθεί σε κεντρικό επίπεδο…

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,ΓΑΛΛΙΑ,ΗΠΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home