Συμφωνία ΗΠΑ - Γαλλίας για τον ψηφιακό φόρο

Deasy @ 27.08.2019
Συμφωνία ΗΠΑ - Γαλλίας για τον ψηφιακό φόρο

Φύσηξε και ξεφύσηξε ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά το γαλλικό σπιτάκι δεν έπεσε και βλέποντας πως δεν είχε άλλη λύση, προχώρησε σε έναν συμβιβασμό με τον Εμανουέλ Μακρόν στο πολυσυζητημένο θέμα της φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια συμφωνία που προβλέπει πως η Γαλλία θα προχωρήσει κανονικά στη φορολόγηση των εταιρειών που έχουν τζίρο πάνω από 750 εκατ. δολάρια παγκοσμίως και 25 εκατ. δολάρια στη Γαλλία, μέχρι ο ΟΟΣΑ να καταλήξει σε μια φόρμουλα που θα είναι αποδεκτή από όλους.

Οταν -με το καλό- γίνει αυτό, η Γαλλία θα καταργήσει τον δικό της φόρο και θα εναρμονίσει τη νομοθεσία της με βάση τον μηχανισμό φορολόγησης στον οποίο θα έχει καταλήξει ο ΟΟΣΑ.

Αυτό υποτίθεται πως θα γίνει κάπου το 2021, όταν ο οργανισμός ολοκληρώσει την πρότασή του για το πώς θα φορολογηθούν οι μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες, οι οποίες όπως και πολλές της παραδοσιακής οικονομίας χρησιμοποιούν διάφορα παραθυράκια και τεχνικές για να μειώνουν τον φόρο που πληρώνουν.

Δεν φοροδιαφεύγουν όπως ας πούμε ένας τυροπιτάς ή ένας ταβερνιάρης που δεν κόβει απόδειξη αλλά φοροαποφεύγουν, καθώς χρησιμοποιούν προς όφελός τους κενά στο φορολογικό δίκαιο τα οποία (κοίτα να δεις τώρα κάτι πράγματα) δεν σπεύδει να τα καλύψει κανείς.

Τέλος πάντων, η Γαλλία υπόσχεται πως αν από το μοντέλο του ΟΟΣΑ προκύψει επιστροφή φόρου για τις εταιρείες θα καταβάλει τη διαφορά, και κάπως έτσι τελείωσε μία κρίση πριν προλάβει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΓΑΛΛΙΑ,ΗΠΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home