Δεν ήταν ένα καλό καλοκαίρι για τα smartphones στην Ελλάδα, οι πωλήσεις των οποίων κινήθηκαν αρνητικά τη συγκεκριμένη περίοδο, σε σχέση με την αντίστοιχη της προηγούμενης χρονιάς. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μας, η πτώση των πωλήσεων σε αριθμό τεμαχίων στο πρώτο καλοκαιρινό δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου κινήθηκε στα επίπεδα κοντά στο 8-9%, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει παρατηρηθεί κατά τη φετινή χρονιά (πάντα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές περιόδους).
Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα συγκρατήθηκε από τη σημαντική, όπως φαίνεται, αύξηση της μέσης τιμής πώλησης των smartphones, με τις απώλειες στην αξία της αγοράς για το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου να περιορίζονται στα επίπεδα κοντά στο 1,5%. Όπως σημείωσαν στο deasy παράγοντες της αγοράς, η συγκράτηση των απωλειών οφείλεται στη σημαντική αύξηση που δείχνει η κατηγορία τηλεφώνων 150-300 ευρώ, έναντι της κατηγορίας μέχρι 150 ευρώ, η οποία χάνει μερίδιο, όπως επίσης και η μικρή αύξηση των πωλήσεων στις συσκευές πάνω από 600 ευρώ, μια κατηγορία που αγγίζει πλέον το 8% στο σύνολο της αγοράς.
Εκρηκτική άνοδος της Xiaomi
Όσον αφορά στους κατασκευαστές, μέσα στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου είναι εμφανή πλέον τα σημάδια που έχει αφήσει και στην ελληνική αγορά η υπόθεση της Huawei, με την εταιρεία να χάνει το μερίδιο αγοράς που είχε κερδίσει τους προηγούμενους μήνες. Οι απώλειες για την κινεζική εταιρεία, όπως μας ανέφεραν, είναι πιο έντονες στα ψηλά στρώματα της αγοράς και περιορισμένη στα χαμηλότερα στρώματα. Το μερίδιο αγοράς της Huawei κινήθηκε μεταξύ 22% - 23,5%, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα της φετινής χρονιάς. Πληγωμένη από το ίδιο ζήτημα είναι και η Honor, το δεύτερο brand της Huawei, το μερίδιο της οποίας τον Ιούλιο υποχώρησε κάτω από το 4%.
Τα προβλήματα αυτά έχουν εκμεταλλευτεί δύο εταιρείες: η Samsung και η Xiaomi. Η πρώτη εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, μεγαλώνοντας την απόσταση από τη δεύτερη Huawei, με το μερίδιο αγοράς της να κινείται στην περιοχή του 30% (αριθμό τεμαχίων), όμως σε αξία πωλήσεων ξεπέρασε το 37%. Από την άλλη πλευρά, η Xiaomi παρουσιάζει μια εκρηκτική αύξηση με το μερίδιο πωλήσεων να κινείται πολύ κοντά στο 20%. Χαρακτηριστικό είναι, όπως μας ανέφεραν, ότι αν σπάσουμε τα smartphones της Xiaomi σε δύο κατηγορίες, Mi και Redmi (όπως οι ομώνυμες σειρές), αυτές καταλαμβάνουν την τρίτη και την πέμπτη θέση στην κατάταξη των κατασκευαστών. Στην τέταρτη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται η MLS, με πιστό κοινό, που της χαρίζει ένα μερίδιο κοντά στο 8%, ενώ η υποχώρηση της Apple συνεχίζεται (μερίδιο κοντά στο 6%).
Σχόλια