Ντόναλντ Τραμπ: οι αμερικανικές εταιρείες θα εξακολουθήσουν να πωλούν στη Huawei

Ντόναλντ Τραμπ: οι αμερικανικές εταιρείες θα εξακολουθήσουν να πωλούν στη Huawei

Το μεγάλο θέμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο G20 ήταν η είδηση της επανέναρξης των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ και Κίνας. Πτυχή, μεγάλη βέβαια τη συγκεκριμένης υπόθεσης είναι και η Huawei και ο εμπορικός αποκλεισμός που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ, εδώ και περίπου ένα μήνα.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε η αισιοδοξία ότι θα έχουμε μια καλή είδηση για τη Huawei στη σύνοδο και οι πληροφορίες τελικά δεν διαψεύστηκαν. Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για το «θέμα Huawei» από τους δημοσιογράφους και είναι σαφές ότι στην απάντησή του είναι εμφανές ότι η πίεση που άσκησαν οι αμερικανικές εταιρείες (είχαμε γράψει γι’ αυτές πριν από λίγες ημέρες) έπιασαν τόπο.

«Στέλνουμε και πουλάμε στη Huawei ένα τεράστιο όγκο προϊόντων, που προορίζονται για το πλήθος προϊόντων που κατασκευάζει. Συμφώνησα, θα συνεχίζουμε να πουλάμε αυτά τα προϊόντα, είναι προϊόντα που κατασκευάζουν αμερικανικές εταιρείες. Είναι πολύπλοκο το θέμα, εξαιρετικά επιστημονικό. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να τα παράγουμε, που έχουμε την τεχνολογία να το κάνουμε. Ότι συμβαίνει στη Silicon Valley είναι εκπληκτικό και κανείς δεν είναι σε θέση να μας ανταγωνιστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τι σημαίνουν τώρα οι δηλώσεις; Αν και μετέθεσε το θέμα στο μέλλον και με την ολοκλήρωση τρων εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ και Κίνας, τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ υποδεικνύουν ότι οδεύουμε προς μια άρση του αποκλεισμού της εταιρείας. Αν πρόκειται για παράταση του τρίμηνου παραθύρου που έχει δοθεί (μέχρι τις 19 Αυγούστου) ή για ολική άρση δεν είναι ακόμα βέβαιο, καθώς η «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, που έχει μέσα τη Huawei εξακολουθεί να υφίσταται.

Άγνωστο παραμένει βέβαια αν οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου αφορούν μόνο τα smartphones, laptops και συνολικά τα καταναλωτικά προϊόντα που κατασκευάζει η Huawei ή περιλαμβάνουν και τον δικτυακό εξοπλισμό για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Το τελευταίο σενάριο λογικά θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε μια ολοκληρωτική υποχώρηση της αμερικανικής ρητορικής.

Σε πρακτικό επίπεδο, οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν είτε για τις συσκευές Huawei που έχουν στην κατοχή τους ή για τα μοντέλα της κινεζικής εταιρείας που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Οι δηλώσεις του Τραμπ δείχνουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες που εμπλέκονται θα συνεχίσουν να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη, είτε σε επίπεδο λειτουργικού (π.χ. η Google για τα Android smartphones, η Microsoft για τα Windows laptops) ή σε επίπεδο εξαρτημάτων (π.χ. η Intel).

ΚΙΝΑ,ΗΠΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,HUAWEI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home