Υπό πολιορκία η “καρδιά” του διαδικτύου

Deasy @ 25.02.2019
Υπό πολιορκία η “καρδιά” του διαδικτύου

Για να σε προλάβουμε, δεν είναι ακριβώς η καρδιά του διαδικτύου που απειλείται διότι το διαδίκτυο φτιάχτηκε με μία αποκεντρωμένη λογική άρα θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε πληθυντικό αριθμό, αλλά το σύστημα που σε διευκολύνει να φτάνεις στο deasy και σε οποιοδήποτε άλλο site.

Ο οργανισμός ICANN, λοιπόν, προειδοποιεί πως το DNS απειλείται από χάκερ που δρουν για λογαριασμό συγκεκριμένων κρατών. Αν είσαι νέος στο Δίκτυο, το DNS είναι το σύστημα που μετατρέπει τις IP διευθύνσεις σε κάτι φιλικό προς το ανθρώπινο μάτι και την ανθρώπινη μνήμη, οπότε αντί να πληκτρολογείς ένα σουραύλι αριθμούς γράφεις, ας πούμε, www.deasy.gr και έρχεσαι στη σελίδα μας.

Αυτό το σύστημα που μοιάζει με ένα είδος τηλεφωνικού καταλόγου κινδυνεύει. Τον περασμένο μήνα η εταιρεία FireEye αποκάλυψε πως χάκερ που κατά πάσα πιθανότητα ενεργούσαν για λογαριασμό της ιρανικής κυβέρνησης είχαν καταφέρει να ξεγελάσουν το σύστημα του DNS και ανακατεύθυναν τους ανυποψίαστους χρήστες σε sites με στόχο να τους υποκλέψουν τα passwords. Στόχος της επίθεσης ήταν κυβερνητικές υπηρεσίες στον Λίβανο και τα Εμιράτα, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Ασφαλείας ανακόινωσε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες μπορεί να είναι επίσης στο στόχαστρο των χάκερ.

Οι χάκερ επιτίθενται στην υποδομή του διαδικτύου, σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής τεχνολογίας του ICANN, Ντέιβιντ Κόνραντ. Ο οργανισμός καλεί τον κόσμο να υιοθετήσει ένα διάδοχο σύστημα του DNS, ονόματι DNSSEC, που κρυπτογραφεί τα δεδομένα και καθιστά αδύνατη την πλαστογράφησή τους. Μέχρι στιγμής μόνο 30 από τις 1.000 επιχειρήσεις του καταλόγου Fortune 1000 έχουν υλοποιήσει το DNSSEC. Μάλλον (θα) έχουμε πρόβλημα...

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home