Πέρασε το «ψηφιακό χαράτσι» υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων

Εκτός Ευρωπαϊκής πραγματικότητας το “ψηφιακό” τέλος υποστηρίζει ο ΣΕΠΕ.

Deasy @ 17.05.2018
Πέρασε το «ψηφιακό χαράτσι» υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων

Οι νομοθέτες είχαν στη διάθεσή τους άπλετο χρόνο για την αναθεώρηση του νόμου για τη «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων» και να την εναρμονίσουν με βάση τη διεθνή πρακτική. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι χρειάστηκαν 18 μήνες για να καταθέσουν την αναθεώρηση, κάτι που έγινε το καλοκαίρι του 2017 και άλλους 10 μήνες για να περάσει από τη Βουλή και να ψηφιστεί. Θα περίμενε λοιπόν κάποιος ότι στη διάρκεια αυτών των μηνών η δουλειά που θα είχε πραγματοποιηθεί θα ήταν λίγο πιο συγκροτημένη, από το να εμπλουτίσει το «ψηφιακό χαράτσι» που ισχύει από το 1993 και ταυτόχρονα θα λάμβανε υπόψη και την πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς. Αμ δε…

Από προχθές λοιπόν το «ψηφιακό» τέλος στις ηλεκτρονικές συσκευές είναι μία πραγματικότητα, περνώντας από ψήφιση από την ελληνική βουλή. Κάθε smartphone, ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet, επιβαρύνεται με ειδικό φόρο 2%, scanners, εκτυπωτές, φωτοτυπικά επιβαρύνονται με φόρο 4%, ενώ οι σκληροί δίσκοι χωρητικότητας επιβαρύνονται με φόρο 6%, όπως επίσης και οι συσκευές εγγραφής ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας. Θα τα βρεις όλα αναλυτικά εδώ.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο φόρος «θα καταβάλλεται από τους εισαγωγείς», όμως όπως πολύ καλά γνωρίζουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, οι φόροι συνήθως μεταφέρονται στους καταναλωτές.

Στην επιβολή του «ψφιακού» τέλους ήταν άμεση η αντίδραση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο οποίος εξέφρασε για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του. Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του, σύμφωνα με έρευνα και ειδική μελέτη που διεξήχθη, το νέο “ψηφιακό” τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες. Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕ Αναφέρει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού αγνόησε τις διαβουλεύσεις που είχαν προηγηθεί και τη δέσμευσή του για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης και δεν προέβη σε καμία βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης. «Αντιθέτως, πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον, επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB. Επιβάρυνση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με την έμφαση που δίνει ο Πρωθυπουργός στον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται μία σύγκριση και με το τι συμβαίνει στην ΕΕ. Σε 11 κράτη μέση της ΕΕ (Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Κύπρος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία και Φινλανδία) δεν προβλέπεται “ψηφιακό τέλος”, ενώ ανάμεσα στις χώρες που ισχύει αντίστοιχη επιβάρυνση η χώρα μας καθίσταται πλέον “πρωταθλήτρια” επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά “ψηφιακού τέλους” στην Ευρώπη.

Όπως τόνισαν και σε έκτακτη συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ, είναι σαφές ότι μια τέτοια επιβάρυνση πλήττει πρωτίστως τους πολίτες και τα νοικοκυριά, σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ο ΣΕΠΕ επισημαίνει πως η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από € 65 εκατ. το χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές. Μία τέτοια επιβάρυνση πλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα στην απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας και ταυτόχρονα, αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τα δημοσιονομικά έσοδα αφού, αντί εξοικονόμησης, οδηγεί σε επιβάρυνση, καθώς αυξάνει τα έξοδα από την καταβολή του ποσοστού αμοιβής στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προμηθεύεται το Δημόσιο, αλλά και από τη μείωση των εσόδων των φορολογούμενων επιχειρήσεων.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ,ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home