Κακά και καλά bot στη μάχη της Δημοκρατίας

Deasy @ 03.10.2017
Κακά και καλά bot στη μάχη της Δημοκρατίας

Το 2016 η Cambridge Analytica οργάνωσε μια online εκστρατεία προσεγγίζοντας τους ψηφοφόρους με βάση την πολιτική τους τάση. Κάθε ψηφοφόρος λάμβανε διαφορετικά μηνύματα με βάση τις προσωπικές του προτιμήσεις, έτσι εκείνοι που υποστηρίζουν παράλογα πράγματα, όπως οι ψεκασμοί για παράδειγμα, λάμβαναν μηνύματα που ενίσχυαν τον παραλογισμό τους. Αντίστοιχα, ψηφοφόροι με συντηρητικές αντιλήψεις έβλεπαν στην οθόνη τους μηνύματα που τόνιζαν την επιστροφή στις ρίζες, τον ρόλο της παράδοσης και, γενικώς, είχαν μια συντηρητική θεματολογία. Η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις προτιμήσεις των ανθρώπων που αποτέλεσαν το δείγμα σε αυτο το πείραμα και ακολούθως επέκτεινε το εύρος της εκστρατείας.

Όμως μπορούν αυτοί οι αυτοματισμοί να λειτουργήσουν τελικά σε βάρος της Δημοκρατίας; Ναι, αν ο χειριστής των μηνυμάτων έχει κακό σκοπό. Αυτό που ονομάζουμε σήμερα fake news και τείνει να αποτελέσει την επιχειρηματολογική τσίχλα στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι αποτέλεσμα -σε μεγάλο βαθμό- μιας κακής εφαρμογής των αλγορίθμων και της τεχνητής νοημοσύνης. Δεν είναι μόνο τα… χειροκίνητα τρολ που προσπαθούν να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο, τόσο στις αμερικανικές εκλογές όσο και στο βρετανικό δημοψήφισμα ή τις εκλογές για τον πρόεδρο της Γαλλίας, υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αποδείξουν πως στον πόλεμο της (παρα)πληροφόρησης και της προπαγάνδας επιστρατεύτηκαν αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα, όχι άνθρωποι, αλλά software που παρίστανε τους ανθρώπους.

Ωστόσο υπάρχει και αντίλογος. Αν η τεχνητή νοημοσύνη, ο κόσμος των αλγορίθμων, ο κόσμος του software τελικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν το πιο ευμετάβλητο μέρος του εκλογικού σώματος, τα ίδια εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαλύψουν τις προσπάθειες εξαπάτησης.

Εκεί, δηλαδή, που διαβάζεις πως ένας υπουργός βρέθηκε στο επίκεντρο ροζ σκανδάλου, ένα καλό bot θα σε ενημερώνει πως η είδηση είναι ψευδής. Η παρέμβαση δεν θα γίνεται από κάποιον άνθρωπο που λειτουργεί μια πλατφόρμα επαλήθευσης όπως το Snopes ή το Ellhnika hoaxes για παράδειγμα, αλλά από λογισμικό που θα “μαθαίνει” να ξεχωρίζει την αλήθεια από το ψέμα.

Βέβαια αυτό αμέσως αμέσως οδηγεί στο ερώτημα ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες, αλλά αν κοιτάξουμε στο βάθος της Ιστορίας είναι ένα ερώτημα που πάντα φαίνεται πως θα ταλανίζει τη Δημοκρατία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΕΚΛΟΓΕΣ,ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home