Εκεί που τα πράγματα μετράνε

Εκεί που τα πράγματα μετράνε

Προφανώς δε θα υποστηρίξω ότι τα δύο γεγονότα σχετίζονται όμως το τάιμινγκ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον: λιγότερες από δύο εβδομάδες από τότε που έγραφα ότι θα ήθελα πολύ να δω την Apple να χρησιμοποιεί ένα μέρος από το τεράστιο ταμείο της για πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και μια είδηση που κυκλοφορεί εχτές-σήμερα στα παγκόσμια ΜΜΕ δείχνει την απόφαση της μεγάλης εταιρείας να κάνει ακριβώς αυτό. Για όσους δεν το είδαν πρόκειται για μια συμφωνία 850  εκατομμυρίων δολαρίων που έκλεισε το Κουπερτίνο με την εταιρεία First Solar από την Αριζόνα για αγορά ηλεκτρικού ρεύματος που, όπως μαρτυρά και η ονομασία της εταιρείας, προέρχεται από τον ήλιο.

Το ύψος της επένδυσης, της μεγαλύτερης που έχει γίνει ποτέ στη συγκεκριμένη αγορά και η επιφάνεια της Apple δίνουν στο θέμα μεγάλη βαρύτητα. Όχι μόνο γιατί τα 130 μεγαβάτ που αγοράζει η εταιρεία έναντι των 850 εκατομμυρίων αρκούν για να ηλεκτροδοτήσουν όλες τις εγκαταστάσεις της στην Καλιφόρνια συν το νέο μεγάλο κέντρο δεδομένων της στην Αριζόνα (για όλους εμάς τους υπόλοιπους αυτό ισοδυναμεί με 60.000 σπίτια) αλλά επειδή μπορεί να λειτουργήσει –και πιθανότατα θα λειτουργήσει- σαν παράδειγμα προς μίμηση. Η δε 25ετής διάρκεια του συμβολαίου μεταξύ των δύο εταιρειών, δείχνει ότι ο Τιμ Κουκ στοχεύει σε κάτι παραπάνω από ένα πυροτέχνημα –ή στη σχετική κρατική επιχορήγηση και τα πράσινα μπόνους.

Όχι ότι η Apple πρωτοτυπεί ακριβώς: όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του «Bloomberg», η Google, η Microsoft και η Amazon έχουν επίσης κάνει κινήσεις προς τις εναλλακτικές/ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επίσης εξαιτίας ενός συνδυασμού έξυπνης επιχειρηματικής σκέψης (η πτώση των τιμών στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών αρχίζει και κάνει την ενέργεια από αυτές συμφέρουσα σε σχέση με τις «παραδοσιακές» και μια εκ των έσω εμπλοκή εξασφαλίζει ακόμα καλύτερες τιμές) και συνείδησης (ναι, ορισμένοι έχουν ακόμα λίγη απ’ αυτή!). Όμως τα μεγέθη εν προκειμένω δημιουργούν ένα ιστορικό προηγούμενο σε παγκόσμια κλίμακα –χώρια που δίνουν στα fanboys τη δυνατότητα να βλέπουν τον υπόλοιπο κόσμο ακόμα περισσότερο αφ’ υψηλού!

Πέραν κάθε πλάκας, ειλικρινά πιστεύω ότι όσο και αν τα προϊόντα της Apple άλλαξαν τη ζωή πολλών ανθρώπων, η αλλαγή που μπορεί να επιφέρει η συγκεκριμένη συμφωνία είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Σίγουρα βελτιώνει πολύ το ίματζ της εταιρείας όμως σε τελική ανάλυση αυτό είναι ήσσονος σημασίας: σε μια εποχή όπου το περιβάλλον επιβαρύνεται όλο και πιο πολύ κάθε μέρα που περνάει (και που όσο αναπτύσσονται κατά το καπιταλιστικό μοντέλο και οι υπόλοιπες χώρες θα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο), τέτοιες αποφάσεις μπορούν να προκαλέσουν μια χιονοστιβάδα εξελίξεων που μπορεί όντως να διαφοροποιήσει τα πράγματα. Και αυτή είναι αλλαγή πολύ σημαντικότερη από το πώς κουνάει κανείς τα δάχτυλά του στην οθόνη του για να μεγαλώσει αυτό που βλέπει.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home