Αν κάτι φαίνεται ότι τρέμουν οι εταιρείες τεχνολογίας είναι ο λογαριασμός του ρεύματος για τη λειτουργία των υπηρεσιών ΑΙ. Προφανώς αστειευόμαστε, αλλά η ουσία είναι ότι οι ενεργειακές ανάγκες αυτών των υπηρεσιών είναι τεράστιες και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τα chatbots με την ίδια άνεση που μπορείς να χρησιμοποιείς ένα κλασικό search engine.
Οι εταιρείες αναζητούν, λοιπόν, ενέργεια για να λειτουργήσουν (και να δροσίσουν) τα data centers τους. Ταυτόχρονα δεσμεύονται από κανόνες βιωσιμότητας, έστω και αν η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο σήμανε μια σημαντική χαλάρωση αυτών των κανόνων, πράγμα που κάνει τους περιβαλλοντολόγους να ανησυχούν.
Όμως οι ανάγκες δεν φεύγουν. Κάποιες φορές οι εταιρείες στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια. Άλλες επιλέγουν σε πιο πράσινες λύσεις. Για παράδειγμα, την Τρίτη η Google υπέγραψε συμφωνία διάρκειας 20 ετών για τη χρήση της ενέργειας που παράγουν δύο υδροηλεκτρικές μονάδες στην Πενσιλβάνια. Η συμφωνία έχει ύψος 3 δισ. δολάρια και προβλέπει τη δέσμευση 3 GW ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η Google θα επενδύσει άλλα 25 δισ. δολάρια στην περιοχή για να κατασκευάσει data centers τα οποία, φυσικά, θα καταναλώνουν τη συγκεκριμένη ενέργεια. Μάλιστα, η συμφωνία δεν αποκλείεται να επεκταθεί. Είπαμε, οι ενεργειακές ανάγκες είναι τεράστιες και αν δεν είσαι σε κατάσταση να προβλέψεις τις μελλοντικές σου απαιτήσεις, θα έχεις πρόβλημα.
Σχόλια