Δύσκολο το υπόλοιπο 2012 για την τεχνολογία

Δύσκολο το υπόλοιπο 2012 για την τεχνολογία
Φωτογραφία από flickr, Φωτογράφος: ralphbijker

Η αγορά της τεχνολογίας ιστορικά θεωρείται το τελευταίο σύνορο για όλους όσους θέλουν να παραμένουν αισιόδοξοι σε περιόδους κρίσης· το έχουμε δει στο παρελθόν και το βλέπουμε και τώρα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Καίτοι οι περισσότεροι τομείς δραστηριότητας πλήγονται από την οικονομική κρίση της Ευρώπης, από την πολιτική (και οικονομική) κρίση των ΗΠΑ και από την επιβράδυνση της ανάπτυξης ακόμα και στη, μέχρι πρότινος, ταχύτατη Ασία, ο τομέας της τεχνολογίας και δη της τεχνολογίας υπολογιστών και του Internet, εξακολουθεί να παραμένει όρθιος και να τρέχει, φαινομενικά ανεπηρέαστος.

Μόνο φαινομενικά όμως. Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν, μια ανάλυση του Ρόιτερς δείχνει ότι αν εξαιρέσει κανείς την Apple, η οποία μοιάζει να κινείται σε ένα δικό της, παράλληλο σύμπαν όπου οι πωλήσεις δε σταματούν ποτέ, σχεδόν όλες οι άλλες εταιρείες τεχνολογίας, αναμένεται να δείξουν σημαντικές απώλειες σε τζίρους το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Και λέγοντας «εταιρείες τεχνολογίας» εννοούμε τόσο τις εταιρείες hardware, όσο και τις εταιρείες software (π.χ. ακόμα και η έλευση των Windows 8, μάλλον δε θα προστατεύσει τη Microsoft από το να ανακοινώσει πτώση).

Φυσικά ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι η παγκόσμια κρίση και δη η κρίση της Ευρώπης· αυτό που βλέπουμε να ζωγραφίζεται με τα μελανότερα χρώματα στην Ελλάδα, ισχύει σε μικρότερο βαθμό σε όλη την ήπειρο υπενθυμίζοντας στους σκληροπυρηνικούς του καπιταλισμού ότι όταν αναφερόμαστε σε «consumer electronics», η λέξη κλειδί είναι το «consumer». Ή αλλιώς ότι υπάρχει όντως τελικά ένα όριο στο πόσες συσκευές μπορεί να καταναλώσει ένας άνθρωπος, ειδικά σε περιόδους οικονομικής στενότητας. Αν δε, η βιομηχανία τεχνολογίας ελπίζει ότι τις απώλειές της από τον ιδιώτη καταναλωτή θα τις αντισταθμίσει από τον εταιρικό, μάλλον η ελπίδα θα αποδειχθεί φρούδα: η οικονομική κρίση είναι τέτοια που αναπόφευκτα έχει αρχίσει να επηρεάζει και τις εταιρείες.

Το ενδιαφέρον ερώτημα, το οποίο δε θέτουν ούτε οι αναλυτές του Ρόιτερς είναι τι σημαίνει πραγματικά για την ουσία της αγοράς τεχνολογίας μια πτώση στους τζίρους και τα κέρδη εταιρειών κολοσσών όπως οι Microsoft, η IBM και η Intel. Προσωπική εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι όσο και αν οι οικονομικοί δείκτες σημαίνουν κάτι, η πραγματική ουσία της αγοράς τεχνολογίας, η φαντασία που οδηγεί στην καινοτομία δεν έχει κανένα λόγο να πληγεί σε εποχές όπως η τωρινή· αντίθετα μάλιστα, ίσως έχει ένα λόγο παραπάνω να τονωθεί περισσότερο: αν δεν μπορείς να πουλήσεις περισσότερα πράγματα, ίσως μπορείς να πουλήσεις καλύτερα πράγματα...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,ΚΡΙΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home