Γλωσσικά ζητήματα

Γλωσσικά ζητήματα

Η συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή ο Τιμ Κουκ στο Bloomberg είναι ποικιλλοτρόπως ενδιαφέρουσα. Αν παρακάμψει κανείς τον αναπόφευκτο λιβανωτό στον Στιβ Τζομπς, για τον οποίο ευθύνεται η δημοσιογράφος – αν είναι δυνατόν: έξι χρόνια μετά και με την Apple να βρίσκεται στην πιο ψηλή θέση που βρέθηκε ποτέ, πώς γίνεται η πρώτη ερώτηση προς τον CEO της να είναι για το φάντασμα του προκατόχου του;!-  το κείμενο δίνει μια πολύ καλή εικόνα για τον τρόπο που σκέφτεται ο άνθρωπος που κρατάει το πηδάλιο της ισχυρότερης εταιρείας στον κόσμο.

Το σημείο που κατά τη γνώμη μου αξίζει περισσότερο (όχι, δεν υπάρχουν ειδήσεις πέρα από την επιμονή του κ. Κουκ στο θέμα της Augmented Reality –μάλλον εκεί πρόκειται να γεννήσουν οι κότες της Apple, όταν και αν...) είναι αυτό που αναφέρεται στη γλώσσα Swift και στις πρωτοβουλίες της εταιρείας να την προωθήσει και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (μάθε σε κάποιον να ψαρεύει κ.λπ.) Ειδικά η συνεργασία της με τα community colleges, τα, συνήθως διετούς φοίτησης, μικρότερης κλίμακας τοπικά πανεπιστήμια στα οποία στρέφονται οι χαμηλότερες εισοδηματικά οικογένειες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους, μπορεί πράγματι να αλλάξει πολλά.

Κάποιος κυνικός θα υποστήριζε ότι ο επικεφαλής της Apple μιλάει με... διχαλωτή γλώσσα: σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Τραμπ και το επιτελείο του μαίνονται κατά των μεγάλων εταιρειών για την ευθύνη της στην αύξηση της ανεργίας, ο κ. Κουκ έχει κάθε λόγο να υποστηρίξει ότι τουλάχιστον η δική του εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πέρα από το ίματζ της εταιρείας, είναι και η καλύτερη αντιπολίτευση που μπορεί να κάνει σε έναν πρόεδρο με τον οποίο όπως έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους (και σε αυτή τη συνέντευξη) δε συμφωνεί παρά σε ελάχιστα σημεία.

Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο θέμα της δημόσιας εικόνας της Apple –ή της δικής του: προσωπικά θα θεωρούσα πολύ πιο πιθανό να δω τον Τιμ Κουκ να εμπλέκεται κάποια στιγμή με την πολιτική από ό,τι σχεδόν οποιονδήποτε άλλον από τον χώρο της τεχνολογίας. Ακόμα και αν δεν τη δει κανείς σαν την πανάκεια που την παρουσιάζουν πολλοί, η εκπαίδευση στον κώδικα προγραμματισμού μπορεί αναμφίβολα να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας. Ακόμα και αν κανείς δε σχεδιάζει το επόμενο Snapchat, θα έχει μάθει να κινείται εντός μιας βιομηχανίας που σαφώς δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Πριν από ακριβώς 38 χρόνια, στις 18 Ιουνίου του 1979, η Microsoft κυκλοφόρησε τη γλώσσα της, Microsoft BASIC η οποία ήταν ήδη διαθέσιμη για πλατφόρμες Z80 και  8080, για τον 16μπιτο επεξεργαστή 8086. Πέραν του ότι η κίνηση αυτή υπήρξε η βάση της συνεργασίας της Microsoft με την Seattle Computer Products, το λειτουργικό QDOS της οποίας θα γινόταν η βάση για το δικό της MS DOS, η διάδοση της γλώσσας, συνέβαλε στην ανάπτυξη της ίδιας της πλατφόρμας x86, η οποία ακόμα και σήμερα βρίσκεται στα εντόσθια των περισσότερων υπολογιστών. Τι δηλοί ο μύθος; Ότι η διάδοση μιας γλώσσας προγραμματισμού μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες –και όχι μόνο για την τσέπη του Μπιλ Γκέιτς ή του Τιμ Κουκ.

 

ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home