Windows Phone: ίσως δεν πέθανε ακόμα

Windows Phone: ίσως δεν πέθανε ακόμα

Ο τίτλος είναι αρκετά βαρύγδουπος –και ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται τα ΜΜΕ της αγοράς του Δικτύου και της τεχνολογίας γενικότερα: “το Windows Phone” είναι νεκρό” αποφαίνεται ο Τομ Γουόρεν στο “The Verge” και τόσο επειδή είναι senior editor όσο και επειδή το αντικείμενό του είναι η Microsoft, το κείμενο έχει ενδιαφέρον. Όμως ακόμα και αν ο συντάκτης δεν είχε περγαμηνές, ορισμένα στοιχεία είναι αρκετά για να στηρίξουν τη θέση του: στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, η Microsoft πούλησε 4,5 εκατομμύρια συσκευές Lumia, αριθμός που γίνεται ακόμα μικρότερος αν σκεφτεί κανείς ότι πέρσι την ίδια εποχή ο ίδιος αριθμός ήταν 10,5 συσκευές.

Και το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο αν βάλει κανείς κάτω τα συνολικά νούμερα: από τον Δεκέμβριο του 2011, έχουν πουληθεί 110 εκατομμύρια Windows Phones ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα ο αντίστοιχος αριθμός για συσκευές Android και iOs είναι στα 4,5 δις. Αν δε προσθέσουμε και την πλημμελή υποστήριξη στο επίπεδο των third party apps (διαφωτιστικό για το θέμα είναι ένα παλιότερο κείμενο του ίδιο συντάκτη εδώ), τα οποία δίνουν το πραγματικό μέτρο δημοτικότητας οποιασδήποτε πλατφόρμας, λογισμικού ή hardware, φαίνεται ότι ο ισχυρισμός του κ. Γουόρεν ίσως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Κατά τη γνώμη μου, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ωστόσο αν πέθανε το Windows Phone. Είναι αν όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι η Microsoft θα αποσυρθεί εντελώς από τον χώρο του μικρού φορητού computing: από τη στιγμή που τα smartphones πλησιάζουν όλο και περισσότερο τους υπολογιστές, η βασίλισσα του Ρέντμοντ δεν έχει στην πραγματικότητα λόγο να καταθέσει εντελώς τα όπλα. Αυτό που χρειάζεται ενδεχομένως είναι να αλλάξει οπτική γωνία και αντί να προσπαθεί να ανταγωνιστεί τους δύο μεγάλους –και πλέον  καθιερωμένους- παίκτες να καταθέσει μια διαφορετική πρόταση. Αυτό εξάλλου συνάδει και με τη διάσημη επιστολή του Σάτια Ναντέλα που είδε το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι.

Ο κ. Ναντέλα, ο οποίος στη συνείδηση πολλών παραμένει η μεγάλη ελπίδα της Microsoft για τον 21ο αιώνα, μίλησε για “αναδιάρθρωση του κλάδου του τηλεφώνου” και για “επαν-εφεύρεση”. Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δει κανείς σε τι ακριβώς αναφερόταν, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι η παρθενογένεση δεν ήταν ποτέ το ισχυρό σημείο της εταιρείας του. Όμως τελικά ίσως και αυτό να μη χρειάζεται: είναι βέβαιο ότι στο δυναμικό της Microsoft υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σκεφτούν κάπως διαφορετικά συνεπώς το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να τους κινητοποιήσει.

 

WINDOWS PHONE,SMARTPHONES,WINDOWS 10,MICROSOFT,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home