Ένα διαφορετικό iOS

Ένα διαφορετικό iOS

Ακούγεται κάπως σαν εκείνη τη νοσηρή περιέργεια που κάνει τους ανθρώπους να κόβουν ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο για να δουν τι έγινε στο τρακαρισμένο αυτοκίνητο που είναι στη δεξιά λωρίδα όμως από τα δύο βίντεο στο YouTube που πυροδότησαν αυτό το κείμενο (εδώ και εδώ) μπορεί κανείς να βγάλει μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα (ή, έστω, να κάνει μερικές ενδιαφέρουσες υποθέσεις) σχετικά με ένα από τα σημαντικότερα θέματα διεθνούς πολιτικής: το μέλλον της Βόρειας Κορέας.

Τα βίντεο περιλαμβάνουν μια περιήγηση στο λειτουργικό σύστημα Red Star OS –η ονομασία μάλλον δε σημαίνει τίποτα για τους περισσότερους Δυτικούς (αν και το κόκκινο αστέρι παραπέμπει σαφώς σε κάτι φανατικά αριστερό) όμως πρόκειται για το εθνικό λειτουργικό σύστημα της πιο ιδιόμορφης χώρας της Ανατολικής Ασίας. Μια ματιά στη Wikipedia μας ενημερώνει ότι ο σχεδιασμός του ξεκίνησε το 2002 και ότι τώρα βρίσκεται στην τρίτη του έκδοση, ενώ μια βόλτα από το τελευταίο συνέδριο Chaos Communication Congress της ιστορικής ομάδας χάκερ της Γερμανίας Chaos Computer Club επιτρέπει σε όσους ενδιαφέρονται, να μάθουν λίγο περισσότερα στοιχεία για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του.

Μην όντας χάκερ, περιορίζομαι στην παρουσίαση του interface: αν και ο άνθρωπος που το εγκατέστησε (χρησιμοποιώντας το VMWare) είναι θλιβερά ανεπαρκής στην παρουσίαση, η άγνοιά του επιτρέπει στον θεατή να δει όλο το περιβάλλον και τις βασικές εφαρμογές που περιλαμβάνει στην τυπική του εγκατάσταση. Και παρότι ο λόγος που το Red Star OS κίνησε το ενδιαφέρον του Chaos Computer Club είναι οι δυνατότητες παρακολούθησης του χρήστη που οι δημιουργοί του έχουν ενσωματώσει στον κώδικα, προσωπικά μένω στο περιβάλλον εργασίας το οποίο είναι μια σχεδόν απόλυτη αντιγραφή του περιβάλλοντος του iOS –σε σημείο μάλιστα που κάποια αρχεία βοήθειας για ορισμένα προγράμματα περιέχουν ακόμα τα λινκ για το site της Apple!

Είναι δύσκολο να παρακάμψει κανείς την αντίφαση μεταξύ της αντί-αμερικανικής ρητορικής της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας και της πλήρους αποδοχής του βασικού προϊόντος της εταιρείας που θα μπορούσε να θεωρηθεί σύμβολο των σύγχρονων ΗΠΑ –το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ειρωνικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι προηγούμενες ενσαρκώσεις του Red Star OS ήταν αντίστοιχα... επηρεασμένες από τα Windows της Microsoft. Αν και θεωρητικώς θα έπρεπε οι προγραμματιστές του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ να αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας κάθε τι που παράγεται στα σπλάχνα της σατανικής αυτοκρατορίας,  φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να αντισταθούν στις σειρήνες της αισθητικής και της εργονομίας του Κουπερτίνο.

Διάβρωση του καθεστώτος εκ των έσω; Ίσως θα ήταν υπερβολικό να φτάσει κανείς μέχρι αυτού του σημείου –σε τελική ανάλυση, κανένας δε θέλει να επαν-ανακαλύπτει τον τροχό και δανειζόμενοι στοιχεία από το Linux για τον κινητήρα και από το iOS για το interface, οι άνθρωποι του “Τζόσεον Κομπιουτέο Σέντεο”, του κρατικού Κέντρου Υπολογιστών της Κορέας που υπογράφει το Red Star OS, έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο, δηλαδή με το πώς το λειτουργικό θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους. Όμως δεν μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν η εξοικείωση των χρηστών με το περιβάλλον αυτό (και όλοι ξέρουμε ότι η καθημερινή χρήση φέρνει πολύ δυνατές συνήθειες) δε θα κάνει κάποιους να θελήσουν να δουν και το real thing...

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home