Το έκλεψες το βιβλίο ρε αλήτη;

Sofia Gkiousou @ 12.07.2012
Το έκλεψες το βιβλίο ρε αλήτη;
Φωτογραφία από flickr, Φωτογράφος: saxon

Σε όποια παλιά ταινία εμφανιζόταν ο Αρτέμης Μάτσας η στιγμή που θα έδινε στεγνά τον ήρωα που ζούσε στην παρανομία για τη γλυκειά μας την πατρίδα (!) ήταν αναμενόμενη. Κι αυτή η καταγγελία θα γινόταν στα κρυφά. Σήμερα, κανένα πρόβλημα, μπορούμε να βλέπουμε μέχρι και φωτογραφίες online.

Ο Terry Goodkind είναι ο συγγραφέας της σειράς Sword of Truth που δεν είναι και αμελητέα καθώς έχει πουλήσει γύρω στα 25 εκατομμύρια αντιτυπα. Ο Goodkind αποφάσισε να βγάλει το τελευταίο του βιβλίο, το The First Confesor μόνος του σε ebook παρακάμπτοντας τον εκδοτικό του οίκο. Ολίγον σπάνιο για συγγραφέα που έχει ήδη σχέση με εκδότη.

Λίγες μέρες μετά την έκδοση του ebook άρχισαν να εμφανίζονται online και πειρατικές εκδόσεις. Ο Goodkind αποφάσισε να δράσει. Βρήκε το όνομα και τη φωτογραφία ενός πειρατή, του Josh, και τη δημοσιεύσε στη σελίδα του στο facebook. Από σχόλια μόνο έχουμε φτάσει ήδη στα 1,093 και η συζήτηση έχει πάει μακριά.

Από τη μία έχουμε την άποψη ότι ο Goodkind έκανε πολύ καλά που έβγαλε τη φωτογραφία του Josh στη δημοσιότητα. Αυτό το στρατόπεδο πιστεύει ότι η δουλειά του Goodkind πρέπει να προστατευθεί, ειδικά όταν αποφάσισε να ξεφύγει από τον εκδοτικό οίκο και να δημοσιεύσει μόνος του το βιβλίο.

Από την άλλη έχουμε την άποψη ότι ο Goodkind έκανε πολύ άσχημα. Και από άποψη προσωπικών δεδομένων και από την άποψη ότι έγινε αστυνομικός, δικαστήριο και εκτελεστής. Αυτό το στρατόπεδο πιστεύει ότι οι κινήσεις αυτές πρέπει να γίνονται από τις Αρχές.

Διαβάζοντας τα σχόλια online βρίσκω και την άποψη ότι πολλοί αναγνώστες (και μάλιστα φανατικοί) του Goodkind γνώρισαν τα βιβλία του μέσα από πειρατικά αντίτυπα. Εφόσον τους άρεσαν πάρα πολύ άρχισαν να τα αγοράζουν γιατί ήδη ήξεραν ότι είναι βιβλία που θέλουν να έχουν για να διαβάσουν και να ξαναδιαβάσουν.

Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα. Θυμήθηκα κι εκείνον τον κύριο που του είχαν κλέψει το Macbook και δημοσίευσε φωτογραφίες του ανθρώπου που το χρησιμοποιούσε. Μέχρι και σε εκείνη την περίπτωση ο καλός κύριος σημείωνε ότι οι φωτογραφίες ήταν από τον “τωρινό ιδιοκτήτη (που μπορεί να είναι ή να μην είναι ο κλέφτης).

Φυσικά εδώ έχουμε και το άλλο θέμα. Ο πρώτος κύριος έκλεψε ένα laptop. Ο δεύτερος κύριος “απελευθέρωσε” ένα ψηφιακό προϊόν και άρα θα μπορούσε κάποιος να δει ότι συνεχίζει να το κλέβει συνέχεια ή επιτρέπει την συνεχόμενη κλοπή.

Ακόμα και έτσι να το δούμε όμως καταλήγω στο ότι φοβάμαι. Φοβάμαι τις περιπτώσεις λάθους ή τις περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να ενοχλήσει κάποιον άλλον με μεγαλύτερη δύναμη στην online κοινότητα. Παραδείγματα από βεντέτες και προσωπικές επιθέσεις υπάρχουν. Και η αλήθεια είναι πως η δύναμη μας - η επιρροή μας online - δεν είναι η ίδια ακριβώς.

Πόσο επικίνδυνο είναι να είμαστε αστυνομικοί, δικαστές και εκτελεστές σε ένα;

ΒΙΒΛΙΑ,E-BOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home