Επιβράδυνση για τα tablets

O καταναλωτής διαψεύδει για μια ακόμα φορά τις εταιρείες ερευνών.

Deasy @ 25.11.2014
Επιβράδυνση για τα tablets

Σημαντική επιβράδυνση παρουσιάζει η αγορά των tablets, με το ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς μέσα στο 2014 να πέφτει σε μονοψήφια νούμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC η αύξηση της αγοράς μέσα στο 2014 κυμαίνεται κοντά στο 7,5%, νούμερο που είναι πάρα πολύ μικρότερο από το ρυθμό της τάξεως του 52,5%  που παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά. Βασικοί παράγοντας γι’ αυτήν την επιβράδυνση είναι η μείωση της ζήτησης για το iPad αλλά κυρίως ο μεγάλος κύκλος ζωής του προϊόντος. Με άλλα λόγια, ένας καταναλωτής θα αλλάξει το tablet του με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από αυτές που αλλάζει το smartphone του. Σύμφωνα με την IDC, ο κύκλος ζωής ενός tablet μοιάζει πολύ περισσότερο με τον αντίστοιχο κύκλο ενός PC, ξεπερνώντας τα 3 χρόνια και αγγίζοντας σε πολλές περιπτώσεις τα 4.

Από την άλλη πλευρά, η τόνωση που ενδεχομένως να περίμενε η αγορά από τις υβριδικές συσκευές με αποσπώμενο πληκτρολόγιο είναι πολύ μικρή (επί του συνόλου της αγοράς) καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται δυστακτικοί στην απόκτηση μιας τέτοιας συσκευής. Κύρια αιτία, όπως σημειώνει η IDC είναι τα Windows 8, καθώς στην πλειοψηφία τους τα υβριδικά μοντέλα ήταν εξοπλισμένα με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Τα «2 σε 1» μοντέλα αντικατοπτρίζουν μόλις το 4% της συνολικής πίτας της αγοράς των tablets.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της IDC, έχοντας πλέον σχεδόν πλήρη εικόνα του 2014 (με ανακοινωμένα τα αποτελεσμάτα των 3 από τα 4 τρίμηνα) δείχνουν πόσο έξω έπεσαν οι προβλέψεις των εταιρειών ερευνών για τη ζήτηση των tablets και πως αυτή θα συνεχιστεί. Ανατρέχοντας στην ίδια εταιρεία ένα χρόνο πριν, διαπιστώνουμε ότι η πρόβλεψη της για το 2014 ήταν η αγορά να παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 22%, ενώ η πτώση σε μονοψήφια νούμερα αναμενόταν το 2017. Τελικά, ο καταναλωτής διέψευσε την IDC όσο και τις άλλες εταιρείες ερευνών που εμφανίζαν αντίστοιχες εκτιμήσεις.

Όσον αφορά τις προβλέψεις της IDC για τα αμέσως επόμενα χρόνια η επιβράδυνση αναμένεται να συνεχιστεί με τις εκτιμήσεις της εταιρείας για το 2018 να κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 3,8%.

TABLETS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home