Παιδιά και smartphones

Deasy @ 29.10.2014
Παιδιά και smartphones

Την αύξηση της έκθεσης σε ενδεχόμενους κινδύνους για τα μικρά παιδιά, καθώς αυξάνεται δραματικά το ποσοστό εκείνων που χρησιμοποιούν το smartphone για να μπαίνουν στο Internet επιχειρεί να δείξει η σύγκριση δύο ερευνών: EU Kids Online του 2010 και Net Children Go Mobile του 2013.

Σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 9-12 ετών που χρησιμοποιούν το smartphone για να μπαίνουν στο Internet φθάνει το 28%, ενώ το ποσοστό αυτό υπερδιπλασιάζεται (60%) στις ηλικίες 13-16 ετών. Πίσω στην έρευνα του 2010, μόλις το 12% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών απάντησε ότι έμπαινε στο Internet χρησιμοποιώντας κάποια φορητή συσκευή. Ο κυριότερος λόγος για την τεράστια αυτή αύξηση είναι η αντίστοιχα μεγάλη διείσδυση των smartphones ακόμα και σε αυτές τις ηλικίες, καθώς κάποια χρόνια πριν πρόσβαση σε αυτά είχαν παιδιά από πιο προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Όμως, καθώς οι τιμές των συσκευών μειώνονται, αυτό το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ πλουσιότερων και φτωχώτερων παιδιών μικραίνει σταδιακά.

Με δεδομένη αυτήν την τάση, η νέα έρευνα εφιστά την προσοχή στους γονείς των παιδιών, τα οποία ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπα με περισσότερες ριψοκίνδυνες εμπειρίες συγκριτικά με όσα χρησιμοποιούν ένα κινητό τηλέφωνο παλαιού τύπου. Ταυτόχρονα βέβαια, όπως υπογραμμίζεται, έρχονται αντιμέτωπα και με μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Ενδεικτικός για τους κινδύνους και πως αυτοί έχουν προοδευτικά αυξηθεί είναι ο παρακάτω συγκριτικός πίνακας μεταξύ 2010 και 2013.

 

Με βάση τα παραπάνω δείγματα αλλά και το γεγονός πλέον ότι μέσω των smartphones τα παιδιά εκτελούν πολλές και διαφορετικές λειτουργίες η ενεργή συμμετοχή των γονέων είναι ακόμα πιο απαραίτητη. Ενδεκτικός είναι ο σχολιασμός της κ. Λίζα Τσαλίκη, καθηγήτριας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η πιθανή έκθεση σε ριψοκίνδυνες εμπειρίες ποικίλει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα «έξυπνα» μέσα εισάγουν για παράδειγμα, νέες εφαρμογές και δεδομένα γεωγραφικής θέσης, θα ήταν χρήσιμο οι γονείς, κυρίως των μικρότερων παιδιών, να ρυθμίζουν και να συμμετέχουν ενεργά στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου των παιδιών τους» επισημαίνει η κ. Λίζα Τσαλίκη.

Και οι δύο έρευνες πραγματοποιήθηκαν από το φορέα ΕU Kids Online. Το σύνολο των συμπερασμάτων μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

SMARTPHONES,ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home