Τέλος στην ουδετερότητα των δικτύων

Άσχημα τα νέα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Τέλος στην ουδετερότητα των δικτύων

Η αρχή της ουδετερότητας των δικτύων φθάνει στο τέλος της, καθώς η αρμόδια αρχή των ΗΠΑ αποφάσισε να προτείνει νέους κανόνες σχετικά με τη διανομή του περιεχομένου μέσα από τις υποδομές των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα στους New York Times, με βάση τις προτάσεις της FCC (Federal Communications Commission), εταιρείες όπως η Disney ή η Netflix θα μπορούν να πληρώνουν τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στις ΗΠΑ, έτσι ώστε το περιεχόμενο που διαθέτουν να περνάει από πιο «γρήγορες γραμμές» φθάνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον τελικό καταναλωτή.

Φαινομενικά το μέτρο δείχνει σωστό, υπό την έννοια ότι απαιτητικό περιεχόμενο, όπως το video χρειάζεται όσο το δυνατό μεγαλύτερο bandwidth για να φθάνει στον χρήστη στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Αυτό περίπου είναι και το σκεπτικό της FCC, δια στόματος του προέδρου της. Τι γίνεται όμως με εταιρείες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα «διόδια» των τηλεπικοιωνιακών παρόχων; Έχουν όλες αυτές οι εταιρείες «διανομής video» τα απαραίτητα χρήματα για να ανταποκριθούν στο νέο (υπό διαμόρφωση) τοπίο; Θα μεταφέρουν το έξοδο στον πελάτη-καταναλωτή, ανεβάζοντας τις τιμές των συνδρομών τους;

Στις προτάσεις της FCC ήδη έχουν αντιταχθεί ομάδες καταναλωτών, με βασικά επιχειρήματα τα παραπάνω ερωτήματα αλλά και το γεγονός ότι κάτω από το νέο περιβάλλον μόνο μεγάλες εταιρείες θα μπορέσουν να επιβιώσουν, καθώς μικρές και καινοτόμες επιχειρήσεις ενδεχομένως να «στραγγαλιστούν» από τα τέλη των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Και αν διερωτάσαι αν η παραπάνω είδηση ενδιαφέρει εμάς στην Ευρώπη, αρκεί να κάνουμε μια αντιπαραβολή μερικών αριθμών. Στις ΗΠΑ οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που κυνήγησαν αυτές τις αλλαγές είναι μόλις 7-8, στην Ευρώπη είναι περίπου 200. ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος αγοράς σε επίπεδο καταναλωτών (μερικά εκατομμύρια πάνω-κάτω είναι η διαφορά) και στην Ευρώπη αυτήν την αγορά την μοιράζονται πολλαπλάσιοι παίκτες, που ήδη έχουν ασκήσει πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμα και στα στενά ελληνικά σύνορά μας, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης του ΟΤΕ με εκπροσώπους Τύπου έγινε αναφορά στους ΟΤΤ (Over The Top) players και στον τρόπο με τον οποίο αυτοί εκμεταλλεύονται τις υποδομές των δικτύων για να περνούν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Ο αντίστοιχος λοιπόν "πόλεμος" έχει ξεκινήσει και στα μέρη μας...

NET NEUTRALITY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home