Ευρώπη καλεί τεχνολογικούς κολοσσούς

Ευρώπη καλεί τεχνολογικούς κολοσσούς

Τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας θέλει να μάθει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι βέβαια για εγκυκλοπαιδικούς λόγους. Η Επιτροπή ξεκινάει σύντομα δημόσια διαβούλευση σχετικά με το αν θα υποχρεωθούν -και, αν ναι, σε ποιο βαθμό- οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου όπως η Meta, η Google, η Amazon και το Neftlix, να πληρώσουν για τη χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Την ιδέα προωθούν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Ευρώπης όπως η Deutsche Telekom, η Telefonica και η Orange που υποστηρίζουν πως οι εταιρείες της διαδικτυακής οικονομίας χρησιμοποιούν τις υποδομές τους για να φτάσουν ως τους τελικούς χρήστες χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Οι εταιρείες τεχνολογίας από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι μία επιβάρυνση τέτοιας φύσεως θα ισοδυναμούσε με την επιβολή διαδικτυακού φόρου και θα υπονομεύσει την αρχή της δικτυακής ουδετερότητας. Αν, σήμερα, επιβληθεί μίας μορφής εισφορά στις εταιρείες ώστε το περιεχόμενο και οι υπηρεσίες τους να φτάνουν στους χρήστες, στο μέλλον οι καταναλωτές μπορεί να καλούνται να πληρώσουν τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ανάλογα με το είδος των δεδομένων που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν, λέει σε γενικές γραμμές το επιχείρημα των εταιρειών του διαδικτύου.

Η διαβούλευση θα ξεκινήσει ίσως και στα μέσα του μήνα που διανύουμε και θα ολοκληρωθεί σε 12 εβδομάδες. Αμέσως μετά η Επιτροπή θα ξεκινήσει τη χρονοβόρα διαδικασία της σύνταξης των νομικών κειμένων που αφού επικυρωθούν από όλα τα όργανα της Ε.Ε. θα προωθηθούν στα κράτη μέλη για ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν νομίζουμε πως θα έχουμε ουσιαστικές εξελίξεις (αν έχουμε) πριν από το 2026.

NET NEUTRALITY,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home