Τα (ιαπωνικά) παιχνίδια φέρνουν χρήμα

Τα (ιαπωνικά) παιχνίδια φέρνουν χρήμα

Με τον κίνδυνο να κατηγορηθώ για εμμονή με την Ιαπωνία, δεν μπορώ παρά να αναφερθώ για μια ακόμα φορά στην περίπτωση Gree και DeNA, στους δύο κύριους game providers της χώρας που δραστηριοποιούνται κυρίως σε παιχνίδια μέσω κινητών –για την ακρίβεια, σε παιχνίδια μέσω SNS που στήνονται μέσω κινητών (και όχι μόνο μέσω smartphones). Ο λόγος που ήρθαν ξανά στο νου μου οι δύο εταιρείες, πέραν των διαφημίσεών τους που υπάρχουν παντού στο Τόκιο και σε ό,τι μορφή μπορεί να φανταστεί κανείς, είναι ορισμένα οικονομικά στοιχεία που διάβασα πρόσφατα στη Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το άρθρο της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας οι δύο ιαπωνικές εταιρείες σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκταθούν και πέρα από τη θάλασσα και να διεκδικήσουν μερίδιο στις καθ’ ημάς αγορές· η Gree μάλιστα, κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση εξαγόρασε πρόσφατα την αμερικανική εταιρεία Funzio η οποία απευθύνεται σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια παίκτες σε διάφορες πλατφόρμες. Η κίνηση δεν πέρασε απαρατήρητη από το βασιλιά των παιχνιδιών στο Facebook, τη Zynga η οποία την ίδια περίπου περίοδο εξαγόρασε το (επίσης αμερικανικό) site παιχνιδιών OMGPOP.

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι αντίθετα με τη Zynga –και με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία παιχνιδιών- η Gree και η DeNA βγάζουν ήδη σημαντικά κέρδη από τους παίκτες τους· παρότι η συμμετοχή στα παιχνίδια είναι δωρεάν, τα communities είναι πολύ ισχυρά με αποτέλεσμα οι παίκτες να ξοδεύουν πραγματικά χρήματα για πραγματικές αγορές προϊόντων σχετικών με τα παιχνίδια που παίζουν. Πιο συγκεκριμένα, απέναντι στα 33 σεντς κατά κεφαλή που κερδίζει η Zynga (από τα 292 εκατομμύρια των χρηστών της), η Gree κερδίζει 11,21 δολάρια και η DeNA, 6,50 δολάρια (τα ποσά είναι σε μηνιαία βάση). Προς το παρόν, το πλεονέκτημα των δυτικών εταιρειών είναι η μεγάλη βάση των χρηστών, εμπόδιο το οποίο οι ιάπωνες θα πρέπει να προσπαθήσουν αρκετά για να υπερπηδήσουν. Αν, ωστόσο, το καταφέρουν και με την προϋπόθεση ότι οι δυτικοί χρήστες θα φανούν εξίσου πιστοί στα communities, τα ποσά που θα... παιχτούν, θα είναι πραγματικά τεράστια...

ΙΑΠΩΝΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home