Προς online "απεργία" για τον SOPA

Προς online 'απεργία' για τον SOPA

Κλιμακώνουν την αντίδρασή τους τα μεγάλα ονόματα του διαδικτύου απειλώντας πως θα προχωρήσουν σε 24ωρη αναστολή της λειτουργίας των online υπηρεσιών τους εάν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο, γνωστό ως SOPA, για την εφαρμογή καθεστώτος λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Αν και δεν υπάρχει οριστική απόφαση, εταιρείες όπως η Amazon, η Google, η Ebay και η Yahoo, εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν εκτός λειτουργίας για μία ημέρα τις online υπηρεσίες τους, προκειμένου να δείξουν με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν υπερψήφισή του από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Το νομοσχέδιο έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση σχεδόν του συνόλου της διαδικτυακής κοινότητας, που θεωρεί πως με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πειρατείας λογισμικού, μουσικής και κινηματογραφικών ταινιών ανοίγει ο δρόμος για την ανεξέλεγκτη άσκηση πρακτικών λογοκρισίας στο Ιnternet.

Το κύμα διαμαρτυρίας που έχει αρχίσει να φουσκώνει θυμίζει τις ημέρες του 1996, όταν η τότε αμερικανική κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να επιβάλει πρακτικές λογοκρισίας κινούμενη εναντίον του "αναξιοπρεπούς περιεχομένου".

Στις 8 και 9 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς πάρα πολλά web sites άλλαξαν την κεντρική τους σελίδα και έβαλαν μαύρο φόντο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νόμο που είχε υπογράψει ο Μπιλ Κλίντον. Η μάχη δόθηκε και σε νομικό επίπεδο με τις οργανώσεις προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων να προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο που τις δικαίωσε τον Ιούνιο του 1997.

ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home