Έλεγχος στην Ιρλανδία για το Facebook

Έλεγχος στην Ιρλανδία για το Facebook

Όταν εμφανίστηκαν τα νέα features του Facebook, όλοι σπεύσαμε να γράψουμε μια κουβέντα για τις πιθανές ανησυχίες που προκάλεσαν (εξ αρχής ή που πρόκειται να προκαλέσουν) στους χρήστες, ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της δημοσιοποίησης στοιχείων που ο χρήστης δε θέλει κατ’ ανάγκη να δημοσιοποιήσει. Και είχαμε δίκιο, καθώς το θέμα έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις μάλλον πέρα από τις προσδοκίες της εταιρείας (αν και στην πραγματικότητα, η Facebook μάλλον πρέπει να έχει αρχίσει να συνηθίζει ότι από πολλούς αντιμετωπίζεται σαν «αυτοκρατορία του κακού»).

Πέραν μιας σειράς από αρκετά διόλου κολακευτικά σχόλια που διαβάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα από δύο σχολιαστές του New Media Age, ενός από τα εγκυρότερα και σοβαρότερα μέσα της ευρωπαϊκής διαφημιστικής αγοράς, υπάρχει και το προχθεσινό δημοσίευμα του Reuters το οποίο αναφέρει ότι η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας, πρόκειται να ξεκινήσει έλεγχο για να δει αν το μεγάλο SNS ανταποκρίνεται στους κανόνες περί προστασίας του απορρήτου των χρηστών του. Η είδηση έχει ενδιαφέρον επειδή στην Ιρλανδία βρίσκεται το ευρωπαϊκό κέντρο του Facebook· συνεπώς μια έρευνα εκεί, είναι μια έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εταιρεία, όπως ήταν αναμενόμενο, σχολίασε την είδηση ως ανάξια λόγου και ως μια τυπική διαδικασία. Και ενδεχομένως να είναι –αν δεν δούμε τα αποτελέσματα του ελέγχου, δε θα ξέρουμε μέχρι ποιου σημείου ερεύνησαν οι ιρλανδοί ελεγκτές και πόσο το Facebook ανταποκρίνεται. Δε θα πρέπει όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι όσο μεγαλύτερο γίνεται το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο, τόσο περισσότερο θα συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο λόγω της αντιπάθειας που προκαλεί μια εταιρεία όταν υπέρ-μεγεθύνεται (η Microsoft θα είχε πολλά να σχολιάσει επ’ αυτού) αλλά και επειδή υπάρχει ένα πραγματικό αίτημα προστασίας όσων στοιχείων απορρήτου έχουν απομείνει στους χρήστες του Ίντερνετ.  Ειδικά τώρα που ο νεωτερισμός της στιχομυθίας «είμαι στο Facebook –είσαι στο Facebook;» έχει αρχίσει κάπως να κοπάζει...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home