Lauren: Μια γυναίκα, μια κρεβατοκάμαρα, πολύ μακιγιάζ

Sofia Gkiousou @ 09.06.2011
Lauren: Μια γυναίκα, μια κρεβατοκάμαρα, πολύ μακιγιάζ

Στο YouTube έχουμε περάσει από τα μωρά που κοπανάνε το ένα το άλλο σε ανθρώπους που κάνουν κάτι που αγαπάνε. Μήπως να το ξανασκεφτείς να την ανοίξεις την κάμερα;

Εντάξει, είναι λίγο παραπλανητικός ο τίτλος. Δεν έχει πονηράδες η στήλη σήμερα. Έχει όμως ένα από τα αγαπημένα μου παραδείγματα δημιουργικότητας στο Youtube, τη Lauren Luke - γνωστή στο YouTube ως panacea81. Ένα από αυτά τα nicknames που λες “δεν ήξερε η κοπέλα”. Όντως δεν είχε ιδέα. Πού να δεις όμως τί έγινε μετά.

Η Lauren είναι 27 χρονών και YouTube sensation που λέμε και στο χωριό μου. Ζει κοντά στο Newcastle με το γιο της και μιλάει με τη χαρακτηριστική Geordie προφορά που μίσησαν όσοι είδαν ποτέ Big Brother στη Βρετανία (εγώ δεν έβλεπα καλέ. ακουστά το’χω). Το 2007 δούλευε ως τηλεφωνήτρια σε υπηρεσία ραδιο-ταξί (“έλα ο 81 λαμβάνει;”) και για να συμπληρώσει το εισόδημα της άρχισε να πουλάει προϊόντα μακιγιάζ στο ebay. Έτσι ξεκίνησε να φτιάχνει και μικρά βίντεο μαθηματάκια, για να δείξει πώς χρησιμοποιούνται τα προϊόντα.

Ε, αυτό ήταν. Το Ηνωμένο Βασίλειο ερωτεύτηκε. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν δει τα βίντεο της πάνω από 111 εκατομμύρια φορές (καλά διάβασες). Κι όχι μόνο αυτό. Η Lauren έχει εμφανιστεί άπειρες φορές στην τηλεόραση, έχει δική της στήλη στην εφημερίδα Guardian και μόλις ξεκίνησε τη δική της σειρά από προϊόντα μακιγιάζ. Στο κάθε ένα από αυτά έχει και λίστα με όλα τα βίντεο για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Αν το σκεφτείς η κοπέλα πήγε μπροστά. Νταξ δεν θεράπευσε και τον καρκίνο αλλά κάνει αυτό που αγαπάει πολύ επιτυχημένα. Στο σχολείο οι συμμαθητές την πείραζαν ότι είναι άσχημη και χοντρή - αναρωτιέμαι πώς το βλέπουν τώρα. Στα 16 της άφησε το σχολείο ούτως ή άλλως για να μεγαλώσει το γιο της. Πάντα όμως λέει ότι της άρεσε το μακιγιάζ και ειδικά οι πειραματισμοί με τα χρώματα. ‘Άνοιξε λοιπόν μπροστά την κάμερα της, για φωτισμό χρησιμοποίησε τη λάμπα του γραφείου της και δεν το έβαλε κάτω. Από την κρεβατοκάμαρα της μοιράστηκε αυτό που της άρεσε να κάνει. Με στραβά δοντάκια - που τα έφτιαξε μετά - με περιττά κιλάκια - που τα έχει ακόμα - και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Ούτε μοντάζ δεν κάνει γιατί - όπως λέει σε ένα ρεπορτάζ του BBC γελώντας - δεν είχε ιδέα πώς να κόψει και να ράψει το βίντεο.

Όταν ακούγεται ότι το διαδίκτυο δίνει πολλές ευκαιρίες κάτι άνθρωποι σαν τη Lauren είναι από τα καλύτερα παραδείγματα. Τώρα θα μου πεις - άπειροι οι άνθρωποι που φτιάχνουν tutorials στο YouTube (disclosure: εγώ μαγειρεύω για παράδειγμα). Σωστό κι αυτό. Και φτάνουμε στο νόημα όλης της υπόθεσης για μένα. Η Lauren παραδέχεται ότι δεν είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση Δεν έβγαινε πολύ, δεν αισθανόταν καλά με τον εαυτό της. Σιγά σιγά όμως, με τα σχόλια, με το ενδιαφέρον, με όλη αυτή την online κοινωνικοποίηση τέλος πάντων η Lauren βγήκε παραέξω που λέμε, τόλμησε, προσπάθησε, δούλεψε πιο σκληρά. Θα μπορούσε να μην έχει γνωρίσει τόσο μεγάλη επιτυχία αλλά και πάλι δεν θα της έμενε όλη αυτή η καλή εμπειρία; Κι αυτό κέρδος είναι.

Και να σημειώσω και το άλλο σημαντικό. Η Lauren δεν είχε ιδέα, ούτε από κανόνες, ούτε από τεχνολογία, ούτε από όλες αυτές τις βαρύγδουπες συμβουλές περί social media. Χρησιμοποίησε όμως τα εργαλεία που υπάρχουν εκεί έξω για να κάνει κάτι δικό της. Και αυτή πρέπει να είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της τεχνολογίας σήμερα. Η δυνατότητα να την χρησιμοποιήσεις χωρίς απαραίτητα να την κατέχεις πλήρως. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο μεράκι και καλή διάθεση να μάθεις. 

YOUTUBE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home