3 δις; Για το Snapchat;!

3 δις; Για το Snapchat;!

Είναι μια από τις μεγάλες ειδήσεις των τελευταίων 48 ωρών* ότι στηρίζεται σε μια ανεπιβεβαίωτη φήμη είναι μάλλον αδιάφορο καθώς όλοι τη θεωρούν δεδομένη τόσο επειδή τη δημοσίευσε πρώτη η "Wall Street Journal", όσο και επειδή έχει μια λογική, δεδομένης της πορείας της Facebook τελευταία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Μεγάλο Μπλε Κοινωνικό Δίκτυο έκανε στη Snapchat προσφορά να την αγοράσει όμως η μικρή εταιρεία προτίμησε να κρατήσει την αυτονομία της παρότι, πάντα κατά τη WSJ, το αντίτιμο που έβαλε στο τραπέζι το Μένλο Παρκ ήταν 3 δις δολάρια.

Αξίζει πάντως να προβληματιστεί κανείς: αξίζει πραγματικά η Snapchat 3 δις δολάρια; Σίγουρα κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι αξίζει τουλάχιστον κοντά στο 1 πάντως καθώς η πρόσφατη συγκομιδή επενδυτικών κεφαλαίων έδειξε ότι τα 350 και παραπάνω "snap" την ημέρα φαίνονται αρκετά ελκυστικά σε πολλούς. Ή εναλλακτικά, ότι ο καλπασμός του μικρού μπλε πουλιού τους τελευταίους μήνες, έκανε αρκετούς να σκέφτονται ότι αν δεν καταφέρουν να επενδύσουν σ' αυτό, ας επενδύσουν στο next best thing.

Για τη Facebook τα πράγματα είναι κάπως πιο συγκεκριμένα: όλοι διαβάσαμε τις πρόσφατες ανακοινώσεις που περιλάμβαναν την παραδοχή εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά στο χαμηλό δημογραφικό κομμάτι της χρηστικής της βάσης -από την άποψη αυτή, το Snapchat μοιάζει να είναι ό,τι πρέπει αφού η μεγάλη πλειονότητα των χρηστών του βρίσκεται ακριβώς σ' αυτό το κομμάτι της αγοράς. Και παρότι μια επένδυση που υπόσχεται να φέρει αυτόν τον κόσμο στη μεγάλη μπλε αγκαλιά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ακούγεται λογική, ειδικά αν σκεφτούμε ότι το κάνει μέσω της φωτογραφίας, μιας κατηγορίας δεδομένων ιδιαίτερα αγαπητής στο Facebook, το ποσό είναι εξωφρενικό. Ιδιαίτερα για μια εταιρεία με 1,2 δις χρήστες.

Έγραφα τις προάλλες ότι η Twitter μπήκε στη Γουόλ Στριτ με ένα προφίλ πολύ πιο επαγγελματικό από αυτό της Facebook. Και είναι ιστορίες σαν αυτή με τη Snapchat που ενισχύουν την άποψή μου ότι υπάρχει κάτι θεμελιωδώς λάθος στη στρατηγική του Μένλο Παρκ, τότε και τώρα. Οι εξαγορές είναι μέρος της καθημερινότητας σε αγορές όπως αυτή του Internet και στα χρόνια που παρακολουθώ τη συγκεκριμένη αγορά έχω δει μερικές τεράστιες όμως υπάρχουν φορές που κάποιες από αυτές πραγματικά δε βγάζουν νόημα. Ειδικά όταν οι μακροπρόθεσμες συνέπειές τους -όπως εδώ, το φούσκωμα της ίδιας της αγοράς- μπορεί να αποβούν πολύ δυσάρεστες για όλους.

SNAPCHAT,ΕΞΑΓΟΡΕΣ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home