Τίτλοι τέλους για το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο

Τίτλοι τέλους για το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο

Το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο στο Αρερσίπο του Πόρτο Ρίκο θα περάσει σύντομα στην Ιστορία, καθώς αποφασίστηκε η κατεδάφισή του.

Το ραδιοτηλεσκόπιο με το «πιάτο» διαμέτρου 305 μέτρων τέθηκε εκτός λειτουργίας τον περασμένο Αύγουστο όταν έσπασε ένα από τα συρματόσχοινα που το συγκρατούν στον πύργο στήριξης. Κατά την πτώση του το συρματόσχοινο άνοιξε μια τεράστια τρύπα 30 μέτρων στο ραδιοτηλεσκόπιο, ενώ η ατυχία χτύπησε ξανά λίγες εβδομάδες αργότερα με το σπάσιμο ενός ακόμα συρματόσχοινου. Το αμερικανικό Ιδρυμα Επιστημών (ίσως το ξέρεις και ως National Science Foundation), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του ραδιοτηλεσκοπίου εκτίμησε ότι οι εργασίες αποκατάστασης θα έθεταν σε κίνδυνο το προσωπικό και αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία της αποσυναρμολόγησης της εγκατάστασης το συνολικό βάρος της οποίας φτάνει τους 816 τόννους. Όλη η κατασκευή μπορεί να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή και στην περίπτωση που σπάσει άλλο ένα καλώδιο στήριξης, ανέφερε εταιρεία που κλήθηκε να αξιολλογήσει τη ζημιά και να προτείνει λύσεις.

 Με αυτό τον άδοξο τρόπο κλείνει ο κύκλος ζωής του εμβληματικού ραδιοτηλεσκοπίου το οποίο έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Όπως αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού PBS το Παρατηρητήριο του Αρεσίμπο ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε αστεροειδείς που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον πλανήτη μας.  Το 2018 και στη διάρκεια μίας τροπικής καταιγίδας μία κεραία της εγκατάστασης έσπασε και προκάλεσε ζημιά στο κάτοπτρο, η οποία όμως αποκαταστάθηκε γρήγορα.

Εκτός από την επιστημονική του καριέρα το ραδιοτηλεσκόπιο είχε «παίξει» και στον κινηματογράφο, καθώς σκηνές της ταινίας “Golden Eye” με τον Πιρς Μπρόσναν στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ και της ταινίας «Η Επαφή» με την Τζούντι Φόστερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν γυριστεί στο Αρεσίμπο.

 

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home