O πρώην αστροναύτης Chris Hadfield δίνει συμβουλές απομόνωσης

O πρώην αστροναύτης Chris Hadfield δίνει συμβουλές απομόνωσης

O καναδός αστροναύτης Chris Hadfield έγινε ευρύτερα γνωστός πριν από επτά χρόνια, όταν στο πλαίσιο της πολύμηνης παραμονής του στο διάστημα επικοινωνούσε με το… κοινό μέσα από καθημερινά μηνύματά του στις social media πλατφόρμες, ανεβάζοντας κατά κύριο λόγο φωτογραφίες της γης από το διεθνή διαστημικό σταθμό. Η δημοτικότητά του, θα λέγαμε ότι εκτοξεύτηκε λίγες ημέρες πριν επιστρέψει στην γη όταν το Μάιο του 2013 ηχογράφησε τη δική του εκτέλεση στο τραγούδι Space Oddity του David Bowie και την ανέβασε στο YouTube.

 

Έχοντας αυτήν του 2013 (και άλλες δύο είναι η αλήθεια) εμπειρίες πολύμηνης παραμονής στο διάστημα, ο Chris Hadfield, που έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί, έχει μια πολύτιμη εμπειρία κοινωνικής απομόνωσης, άρα και το ειδικό βάρος για να δώσει στον κόσμο μερικές χρήσιμες οδηγίες για το πως θα διαχειριστεί τις ημέρες που είναι περιορισμένος στα σπίτια του.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι πριν από μερικές ημέρες το Euronews απευθύνθηκε στον Chris Hardfield, ζητώντας του να μεταφέρει την εμπειρία και τις συμβουλές του. Για τον Chris Hadfield ο φόβος που νιώθουν οι άνθρωποι -είτε για τον ιό είτε για το εντελώς διαφορετικό περιβάλλον που πρέπει να προσαρμοστούν- είναι απόλυτα φυσιολογικός και σίγουρα δύσκολος να αντιμετωπιστεί. Βήμα πρώτο για τον ίδιο είναι η ενημέρωση για τον πραγματικό κίνδυνο. Τι είναι ο νέος κορωνοϊός, πως μεταδίδεται, ποια τα συμπτώματά του, πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να κολλήσουμε κ.α. Ταυτόχρονα όμως είναι εξίσου σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα μοτίβο για κάθε ημέρα που περνάμε στο σπίτι, να δημιουργήσουμε μια λίστα πραγμάτων που θα θέλαμε να κάνουμε πραγματικά αυτήν την περίοδο και εν συνεχεία να επιχειρήσουμε να τα υλοποιήσουμε, προκειμένου να παραμείνουμε παραγωγικοί. «Έτσι ζούμε σε ένα διαστημόπλοιο. Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο, αναθέτουμε καθήκοντα σε όλο το πλήρωμα και δουλεύουμε πάνω σε αυτά, έτσι ώστε κάθε μέρα να είναι γεμάτη και παραγωγική. Και τότε έχετε όλο το σύμπαν στο παράθυρό σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρομοιάζοντας το σπίτι και τους περιορισμούς αυτής της περιόδου με ένα μικρό διαστημόπλοιο μίλησε για την ανάγκη της ενσυναίσθησης, της ανάγκης να ακούμε πιο προσεκτικά τους λίγους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας και κατ’ επέκταση της ανάγκης να δοκιμάσουμε να κάνουμε πράγματα μαζί τους, πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα κάναμε.  

Αυτήν την περίοδο, όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Chris Hadfield συνεργάζεται απομακρυσμένα με ερευνητικές ομάδες σε ιδέες ανίχνευσης του Covid-19, που θα δίνουν άμεσα αποτελέσματα με την αφή του δακτύλου σε έναν ειδικό αισθητήρα.

Ολόκληρη τη συνέντευξη του Chris Hadfield μπορείτε να τη δείτε στο παρακάτω βίντεο

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home