40 χρόνια Sony Walkman

40 χρόνια Sony Walkman
To πρώτο Sony Walkman του 1979

Οι παλαιότεροι σίγουρα θα το έπιασαν κάποια στιγμή στα χέρια τους, οι πολύ νεότεροι λογικά θα έχουν συναντήσει το brand Walkman, ίσως σε κάποια από τα τελευταία μοντέλα της Sony ή στην περιήγηση τους στο Internet.

Ανάμεσα στα προϊόντα που έχει παρουσιάσει η Sony στην πλούσια διαδρομή της, αυτό του Sony Walkman είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό, ακόμα ίσως και από το PlayStation. Από το 1979 που εμφανίστηκε το πρώτο μοντέλο, 40 χρόνια πίσω, διαμόρφωσε μια εντελώς νέα κουλτούρα στη μουσική, τη δική μας μουσική που μπορούσαμε να έχουμε πάντα μαζί μας. To Sony Walkman ήταν το κατ’ εξοχήν προϊόν που διαμόρφωσε την ιδέα της φορητής μουσικής.

Ιδιαίτερα, όταν είχαμε μπει πλέον για τα καλά στα 80s και η pop κουλτούρα κυριαρχούσε, το Sony Walkman αποτέλεσε για τους εφήβους ένα σύμβολο lifestyle. Πρωταγωνίστησε σε αμέτρητες σκηνές κινηματογραφικών ταινιών εκείνης της εποχής, στα χέρια νέων, χορευτών, κατά τη διάρκεια άσκησης ή αεροβικής γυμναστικής. Το 1983 η μαγνητική κασέτα, το αποθηκευτικό μέσο που χρησιμοποιούσε το Walkman, εξαιτίας αυτής της τρελής επιτυχίας του προϊόντος ξεπέρασε σε πωλήσεις τους δίσκους βινιλίου, ενώ το 1986 ο όρος Walkman μπήκε στο Oxford English Dictionary. Το Walkman είχε πλέον ξεφύγει από την ομπρέλα της Sony και μεταξύ των νέων έγινε γενική, δηλαδή αφορούσε ένα προσωπικό μέσο για το άκουσμα μουσικής, ανεξαρτήτως μάρκας.

Μοντέλο Sony Walkman του 1981

Με την πάροδο των χρόνων το Sony Walkman εξελίχθηκε σχεδιαστικά, χρησιμοποίησε νέα αποθηκευτικά μέσα, διατηρώντας ωστόσο πάντα την αίγλη του, ακόμα και μέχρι τα τέλη των 90s. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1995, στα 16 χρόνια ιστορίας του, περισσότερα από 300 διαφορετικά προϊόντα είχαν το λογότυπο Walkman, με τις πωλήσεις μέχρι τότε να έχουν ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια συσκευές.

To brand Walkman πέρασε σταδιακά και σε άλλες συσκευές της Sony, από τα κινητά τηλέφωνα, μέχρι τα φορητά media players, όμως το κλασικό Walkman με τη μαγνητική κασέτα συνέχισε να παράγεται ακόμα και μέχρι το 2010, δείγμα της δύναμης που εξέπεμπε ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. 

Ο έντονος ανταγωνισμός, η νέα κουλτούρα που έφερε το iPod της Apple αλλά και τα ίδια τα λάθη της Sony είχαν ως αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά η απήχησή του. Εξελίξεις που δεν μπορούν όμως να αλλάξουν σε κάτι το πως το brand Walkman έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία και πως επηρρέασε την κουλτούρα της μουσικής στα χρόνια που προηγήθηκαν. 

 

* Μέχρι και το 2009, οι πωλήσεις του brand Walkman είχαν ξεπεράσει τα 385 εκατομμύρια τεμάχια (Wikipedia).


WALKMAN,ΜΟΥΣΙΚΗ,SONY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home