Συνέντευξη με το douleutara Ανδρέα Γραμμάτη

Συνέντευξη με το douleutara Ανδρέα Γραμμάτη

Σύντομο flash back στην Ελλάδα του 2012. Η ανεργία σπάει για πρώτη φορά το φράγμα του 20%, ωθώντας βίαια, είναι η αλήθεια, πολλούς Έλληνες στη λύση του ελεύθερου επαγγελματία, καθώς οι επιλογές επαγγελματικής στέγασης στο πλαίσιο μιας εταιρείας περιορίζονται όλο και περισσότερο.

Ο Ανδρέας Γραμμάτης και η ομάδα του αντιλαμβάνονται τα σημάδια της εποχής και επεξεργάζονται την ιδέα δημιουργίας μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα φέρνει σε επαφή τους ελεύθερους επαγγελματίες όλων των κατηγοριών με το κοινό. Ο πελάτης που είχε ανάγκη από μία εργασία π.χ. για το σπίτι, να μπορεί να βρει εύκολα έναν αξιόπιστο επαγγελματία και αντίστροφα, η πλατφόρμα να προσφέρει στον επαγγελματία την ευκαιρία να διευρύνει το κοινό του. Η ιδέα γίνεται πράξη το Φεβρουάριο του 2013 και το Douleutaras.gr «βγαίνει στον αέρα».

«Η πρώτη μας προσπάθεια έδειξε ότι υπήρχε ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές αλλά δεν κατέληγαν σε συμφωνίες. Βασικό μας πρόβλημα ήταν κυρίως, ότι συμμετείχαν επαγγελματίες σε κατηγορίες που δεν είχαν ζήτηση από τους πελάτες, οπότε και δημιουργήθηκε η ανάγκη φιλτραρίσματος» θυμάται ο Ανδρέας στη συνάντηση που είχαμε πριν από λίγες ημέρες.

 

Η νέα εποχή του douleutaras.gr

H ομάδα αποφασίζει να αφοσιωθεί πλήρως στην προσπάθεια και το Φεβρουάριο του 2015 γίνεται το επαναλανσάρισμα της πλατφόρμας. Βασική διαφορά του νέου μοντέλου ήταν το φιλτράρισμα των πελατών μέσα από μία φόρμα ερωτήσεων, «μια διαδικασία απαραίτητη ώστε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την εκτέλεση μιας εργασίας». Μια αντίστοιχη διαδικασία, υιοθετείται (και ακολουθείται μέχρι σήμερα και για τους επαγγελματίες). «Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι τηρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, ότι διαθέτουν βασικές επικοινωνιακές ικανότητες, ενώ για κάθε επαγγελματία δημιουργήσαμε και μια σελίδα- προφίλ» σημειώνει ο Ανδρέας. «Απλά αλλά βασικά βήματα, ώστε να προσφέρουμε ποιοτική ζήτηση και προσφορά» προσθέτει. Σε ένα δεύτερο επίπεδο το σκανάρισμα γίνεται από την ίδια την αγορά, μέσα από τις αξιολογήσεις οι οποίες επιβραβεύουν τους καλύτερους επαγγελματίες.

Σήμερα στο Douleutaras.gr, συμμετέχουν περισσότεροι από 2.500 επαγγελματίες σε δεκάδες κατηγορίες, ενώ κατά μέσο όρο 30.000 πελάτες εκδηλώνουν ενδιαφέρον εκτέλεσης εργασίας το τελευταίο διάστημα. Από αυτούς, περισσότεροι από 10.000 έχουν εκτελέσει μέχρι σήμερα εργασίες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος όρος του κόστους εργασίας κινείται στα 340 ευρώ, το σύνολο του τζίρου που έχει δημιουργήσει η πλατφόρμα για τους επαγγελματίες εκτιμάται κοντά στα 3,4 εκατομμύρια.

 

Αξιόπιστη εργασία, όχι η πιο φθηνή εργασία

«Το Douleutaras.gr είχε από την αρχή της δημιουργίας του ως στόχο να προσφέρει την πιο αξιόπιστη εργασία όχι την πιο φθηνή» επισημαίνει στην κουβέντα μας ο Ανδρέας. «Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που σε κάποιες κατηγορίες εργασιών προσθέτουμε το κατώτερο κόστος για την εκτέλεσή τους».

Η συναλλαγή μεταξύ πελάτη και επαγγελματία δεν υλοποιείται μέσω της πλατφόρμας. Πραγματοποιείται μόνο η επαφή μεταξύ των δύο πλευρών. Έτσι, λοιπόν, διαμορφώνεται και αντίστοιχα το εμπορικό μοντέλο της πλατφόρμας. Συγκεκριμένα, το Douleutaras.gr χρεώνει τον επαγγελματία με ένα ποσό από 2 έως 7 ευρώ για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την εξυπηρέτηση της εργασίας του πελάτη. Ο Ανδρέας σημειώνει πως «μέσα από το Dοuleutaras.gr ο επαγγελματίας μπορεί να διευρύνει το πελατολόγιό του. Δεν παίρνει μόνο μια εργασία αλλά έναν πελάτη, ο οποίος αν μείνει ευχαριστημένος θα απευθυνθεί ξανά στον ίδιο για άλλες εργασίες, επί των οποίων το Douleutaras.gr δεν έχει καμία αξίωση».

Η ομάδα του douleutaras.gr αποτελείται πλέον από 23 άτομα.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα, οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες εργασιών είναι εκείνες για το σπίτι, ενώ για αρκετές κατηγορίες εμφανίζεται μια έντονη εποχικότητα στη ζήτηση. Ταυτόχρονα, επισημαίνει και το ρόλο που έχουν παίξει όλες οι αντίστοιχες online υπηρεσίες, όπως π.χ. το taxibeat στην εκπαίδευση τόσο του κοινού όσο και των επαγγελματιών, να δοκιμάζουν νέα μοντέλα υπηρεσιών.  

 

Επέκταση στο εξωτερικό

Η εμπιστοσύνη του κοινού συνδυάστηκε και με την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας, καθώς από πέρυσι ήδη το Douleutaras.gr σήκωσε κεφάλαιο ύψους 350.000 ευρώ. Χρήματα μάλιστα που ήρθαν σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, σχεδόν ταυτόχρονα με την επιβολή των capital controls στην χώρα μας. Ο Ανδρέας δηλώνει υπερήφανος γι’ αυτό καθώς “σημαντικοί επενδυτές όπως το Venture Friends του Απόστολου Αποστολάκη και το PJ Catalyst της τράπεζας Πειραιώς μας στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα συνολικά”.

Ο Ανδρέας μάλιστα δηλώνει αισιόδοξος ότι μέσα στους επόμενους μήνες η εταιρεία θα πάρει νέα χρηματοδότηση, η οποία θα βοηθήσει το Douleutaras.gr στα νέα του σχέδια, τα οποία δεν είναι άλλα από την επέκτασή του στο εξωτερικό. «Εκτιμάμε ότι μέχρι τα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017 θα βγούμε και εκτός των ελληνικών συνόρων» μας ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ιταλία ή η Πολωνία είναι οι πιθανότερες αγορές.

DOULEUTARAS.GR,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,STARTUPS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home