Η ελληνική παρουσία στη Βαρκελώνη

Η ελληνική παρουσία στη Βαρκελώνη

Περισσότερες από 30 εταιρείες, φορείς, οργανισμούς και νέες επιχειρήσεις – startups απαριθμεί η μαζικότερη ελληνική αποστολή μέχρι σήμερα στο φετινό Mobile World Congress της Βαρκελώνης. Είναι η δεύτερη χρονιά που υπήρχε ελληνικό περίπτερο που στέγαζε ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών και φορέων, ενώ για ακόμα μια φορά είχε και αρκετές αυτόνομες παρουσίες, όπως της Globo ή της Upstream, οι οποίες δίνουν σταθερά το παρόν τα τελευταία χρόνια με δικό τους περίπτερο.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, στο Mobile World Congress βρέθηκε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος και έκανε τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου τη Δευτέρα (24 Φεβρουαρίου 2014). Ο κ. Παπαδόπουλος, μαζί με την Ιωάννα Σαμπράκου, εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαο Δασκαλάκη, συναντήθηκαν χθες με τον γενικό διευθυντή του GSM Association Europe, Μάρτιν Γουϊάτχεντ, με τον οποίο συζήτησαν για θέματα που άπτονται της διαμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου της ευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση κινήθηκε και στο θέμα της προώθησης της ενιαίας τηλεπικοινωνιακής αγοράς (single telecom market) που προωθεί η Κομισιόν με την ελληνική πλευρά να ζητά από το GSMA Europe ενημέρωση για τις θέσης των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο οργανισμό.

Επιπλέον, συζητήθηκε το ενδεχόμενο οργάνωσης ενός διεθνούς συνέδριο για το χώρο των εφαρμογών για φορητές συσκευές (apps) που θα δώσει τη δυνατότητα και στις ελληνικές εταιρείες να παρουσιάσουν τις λύσεις και τα προϊόντα τους. Το συνέδριο, το οποίο εντάσσεται στις ενέργειες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, σχεδιάζεται να διοργανωθεί τον Μάιο και ο GSMA Europe είναι θετικός όσον αφορά την παροχή στήριξης σε αυτό. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα μέσα Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Το συγκεκριμένο συνέδριο ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης που είχαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης με τις εταιρείες που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή αλλά και όσες έχουν παρουσία στο MWC. Όπως ήταν αναμενόμενο, μία τέτοια κίνηση χαρακτηρίστηκε ως θετική από την πλευρά των εταιρειών, ενώ επιπλέον έγινε γνωστό η πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει στη διοργάνωση μίας εκδήλωσης όπου θα “συναντηθούν” οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης της Ελλάδας με τις εγχώριες εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές (για κάθε είδους πλατφόρμα) και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους δήμους.

 

Η ελληνική αποστολή

Το ελληνικό περίπτερο βρίσκεται πλέον σε πιο κεντρικό σημείο στο χώρο της έκθεσης που κατά κύριο λόγο συγκεντρώνει εταιρείες από το χώρο των εφαρμογών. “Οι πρώτες ημέρες πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρσι” σημειώνει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Cytech και αρχηγός της ελληνικής αποστολής, η οποία  οργανώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ). Η ελληνική αποστολή τελεί και φέτος υπό την αιγίδα των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και συν-διοργανώνεται με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και τον Οργανισμό Invest in Greece.

“Η διαφορά φέτος ήταν πως υπήρξε καλύτερη οργάνωση από την πλευρά των ελληνικών εταιρειών, οι οποίες προσπαθούν να δικτυωθούν, ενώ είχαν κλείσει από πριν πολλές συναντήσεις” τονίζει ο κ. Αντωνιάδης, προσθέτοντας ότι το περίπτερο είχε μεγάλο αριθμό επισκεπτών διαρκώς. “Περιμένω το τελικό αποτέλεσμα να είναι καλύτερο από πέρσι” σημειώνει ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής, ο οποίος θεωρεί βέβαιο ότι το εγχείρημα θα επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά. Όσον αφορά το θέμα της δυσπιστίας των ξένων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας, ο κ. Αντωνιάδης σημειώνει πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας προκειμένου να πείσουμε σε διεθνές επίπεδο ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να τα καταφέρουν.

Στο ελληνικό περίπτερο συμμετείχαν οι εξής εταιρείες και οργανισμοί:

ATC

Cytech

Econais

Hotech

M-Stat

Odyssey Venture Partners

Pinnatta

SingularLogic

Vidavo

Viva Payment Services

Allweb

Irida Labs

MLS

Noveltech

Regate

Accysonus

Contests-4-Causes

Atcom

ΔΑΕΜ

Globo

Fasmetrics

InAccess

Innoetics

Locotel

Mellon

Mobile Monday Athens

Newsphone

Obrela

Jupitee

PeekInToo

Sboing

Social Sensor

SoftOne

Telenavis

Upstream

VCI

VoiceWeb

yuboto

ITE

Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου

Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος υπήρχαν αρκετά startups που ήρθαν στη Βαρκελώνη προκειμένου να ανοίξουν τους ορίζοντες τους, όπως και ακαδημαϊκά ιδρύματα που διαβλέπουν σημαντικές ευκαιρίες για επέκταση στο εξωτερικό.

Αυτόνομη παρουσία στο MWC 2014 είχαν ακόμη αρκετές ελληνικές εταιρείες, αρκετές από τις οποίες έρχονται στη Βαρκελώνη τα τελευταία 7-8 χρόνια! Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Intracom Telecom, η οποία παρουσιάζει μεταξύ άλλων τις λύσεις της στον τομέα των small cells, ενώ η Adaptit έδειχνε τις λύσεις της στο χώρο των σταθμών βάσης σε συνεργασία με την κινεζική Helios Telecom.

Επίσης, δυναμική παρουσία με μεγάλα περίπτερα είχαν εταιρείες που κινούνται στο χώρο των apps και των εταιρικών εφαρμογών. Τέτοιες είναι η Globo, η InternetQ και η Upstream, οι οποίες έχουν ανοίξει εδώ και αρκετά χρόνια τις αγορές του εξωτερικού με παρουσία σε πολλαπλές ηπείρους και το MWC αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής τους στο χώρο του μάρκετινγκ.

Μία νέα προσθήκη είναι η Digibooks4all, θυγατρική της Q&R που παρουσίαζε μία πλατφόρμα για τη διανομή ebooks, ενώ ειδική μνεία χρήζει η Zelitron, θυγατρική της Vodafone Ελλάδος, οι λύσεις της οποίας για επικοινωνία μεταξύ συσκευών (Μ2Μ) φιλοξενούνταν στο Vodafone Connected Planet.

 

MOBILE WORLD CONGRESS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home