Galaxy όνομα και πράμα

Εντυπωσιακές δυνατότητες δείχνει να έχει το νέο Samsung Galaxy S4

Deasy @ 15.03.2013

Μετά από τόσες διαρροές, οι εκπλήξεις δεν ήταν και πολλές κατά την παρουσίαση του Galaxy S4, της νέας «ναυαρχίδας» στο χώρο των smartphones της Samsung. Η εκδήλωση έγινε στο Radio City της Νέας Υόρκης με τους Κορεάτες να προσπαθούν να δώσουν έναν τόνο θεατρικότητας ελέω Broadway και έχοντας ως κυριότερη έκπληξη ότι από την ονομασία της συσκευής εγκαταλείπονται οι λατινικοί αριθμοί. Οπότε, πλέον μιλάμε για το Galaxy S4 και όχι για το Galaxy S IV. Για τους δημοσιογράφους, το πρώτο όνομα είναι πιο πρακτικό. Όσον αφορά στη διαθεσιμότητα, ο πρόεδρος του τομέα κινητών και πληροφορικής της Samsung, Τζέι Κι Σιν ήταν σαφής: τέλος Απριλίου και σε 155 χώρες. Όπως είχα αναφέρει λίγο νωρίτερα. Την τιμή περιμένουμε να μάθουμε, αλλά σίγουρα δεν θα είναι και ιδιαίτερα προσιτή.

Η δεύτερη έκπληξη είναι ο μεταφραστής (S Translator) που λειτουργεί σε 9 γλώσσες και είναι προεγκατεστημένος. Ελληνικά δεν παίζει μεν καθώς οι 9 γλώσσες είναι αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, κορεατικά, ιαπωνικά, ισπανικά Λατ. Αμερικής, πορτογαλικά Βραζιλίας, αλλά σίγουρα είναι μία πρωτοποριακή εφαρμογή. Και γενικότερα δόθηκε έμφαση στο λογισμικό.

Τεχνικές ...λεπτομέρειες

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν υπήρξαν εκπλήξεις: η οθόνη είναι 5 ιντσών (σ.σ. για την ακρίβεια είναι 4,99 ίντσες, αλλά 0,01 ίντσες δεν κάνουν διαφορά) με 441ppi και τεχνολογία Super AMOLED και full HD (1920x1080), ενώ γενικότερα η συσκευή είναι πιο ελαφριά και πιο δυνατή από τον προκάτοχο της. Για τον επεξεργαστή δεν έγινε αναφορά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και στα specs υπάρχουν δύο εκδόσεις: μία με τετραπύρηνο μοντέλο στα 1,9GHz και μία με οκταπύρηνο στα 1,8 GHz. Ανάλογα με την αγορά και ο επεξεργαστής.

Ο αποθηκευτικός χώρος είναι 16, 32 και 64 GB, ενώ η μνήμη είναι στα 2 GB και υπάρχει και θύρα για κάρτες microSD. Πολύ σημαντικό ότι το Galaxy S4 δουλεύει σε όλα τα δίκτυα LTE.

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην κάμερα, η οποία δεν είναι απλώς ότι έχει ανάλυση 13 megapixel, όπως αναμενόταν. Έχει και πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά με πιο σημαντικό το dual camera. Ως γνωστόν, τα smartphones έχουν δύο κάμερες, μία εμπρόσθια και μία οπόσθια προκειμένου να μπορούν να κάνουν video calls, τα οποία είναι κάτι που σπανίως βλέπουμε. Όμως, η οπίσθια είναι αυτή με τη μεγαλύτερη ανάλυση, οπότε συνήθως αναφερόμαστε σε αυτήν όταν μιλάμε για αναλύσεις. Στο Galaxy S4, η οπίσθια κάμερα είναι 13 megapixel και η εμπρόσθια 2 megapixel. Με το dual camera είναι εφικτή η ταυτόχρονη λήψη video και φωτογραφιών ή ακόμη και διενέργειας video calls με τη χρήση τόσο της οπίσθιας όσο και της εμπρόσθιας. Μπορεί να αποδειχθεί και χρήσιμο.

Εφαρμογές

Εκεί όπου η Samsung έριξε το βάρος της ήταν στο λογισμικό και στο μενού. Στο Galaxy S4 υπάρχει νέο μενού, αρκετά βελτιωμένο, όπου μάλιστα αν παρακολουθείς αρχείο video και στρέψεις αλλού το βλέμμα σου, σταματά η αναπαραγωγή. Αν επιστρέψεις στην οθόνη ξαναρχίζει. Η παρακολούθηση των ματιών (eye-tracking) ήταν κάτι που είχε και το Galaxy S III, αλλά είναι ενδιαφέρον όπως είναι και η δυνατότητα χρήσης κινήσεων για συγκεκριμένες επιλογές στη συσκευή. Επίσης, υπάρχει και το AirView όπου πλησιάζοντας το δάκτυλο στο εικονίδιο κάποιας εφαρμογής, αυτή ανοίγει πριν ακουμπήσεις την οθόνη.

Ωραίο και στο smart scroll που σου επιτρέπει ανάλογα με την κίνηση του καρπού να μετακινείται το περιεχόμενο σε μία ιστοσελίδα ή σε ένα email. Είναι από τα «κολπάκια» που εντυπωσιάζουν, όπως και το γεγονός ότι το Galaxy S4 είναι το πρώτο κινητό που μπορείς να το λειτουργήσεις φορώντας ακόμη και γάντια.

Υπάρχει ακόμη και το Group Share για να μοιράζεσαι μουσική με φίλους και το S Drive, μία εφαρμογή φωνητικής πλοήγησης με την οποία ασχολήθηκαν αρκετή ώρα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Samsung.

Γενικότερα, το Galaxy S4 δείχνει ότι θα σημειώσει εμπορική επιτυχία. Ο Φανούρης από τη Νέα Υόρκη θα μας δώσει σύντομα περισσότερα λεπτομέρειες και λίγο πριν τη διάθεση του στην ελληνική αγορά στο τέλος Απριλίου, μάλλον θα το πάρουμε για δοκιμή και τότε θα σας πούμε τις ολοκληρωμένες εντυπώσεις μας. Λίγη υπομονή χρειάζεται.

SAMSUNG GALAXY,SAMSUNG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home