Ως το πρώτο μεγάλο ορόσημο της Ελλάδας για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των ημιαγωγών χαρακτηρίζεται η έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Ικανοτήτων Ημιαγωγών, που παρουσιάστηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και της HETiA (Ένωση Εταιρειών Αναπτυσσόμενων Τεχνολογιών).
«Οι ημιαγωγοί είναι η τεχνολογία του αύριο, με εφαρμογές σε πολλούς κλάδους, η αγορά των οποίων εκτιμάται ότι το 2030 θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια» ανέφερε στην αρχική τοποθέτησή του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Η χώρα μας δεν έχει αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές στον συγκεκριμένο κλάδο και οφείλουμε να το αλλάξουμε» πρόσθεσε, αναγγέλλοντας και επίσημα την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου.
Από αριστερά: Ελευθέριος Κρητικός, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας – Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Ανάπτυξης και Μανώλης Ζερβάκης, Πρόεδρος του HCCC.
Αντικείμενο του Εθνικού Κέντρου Ικανοτήτων Ημιαγωγών είναι η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα των ημιαγωγών, με έμφαση στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, την εκπαίδευση προσωπικού και τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρήσεων. Το Κέντρο θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης εταιρειών, Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, αλλά και ως γέφυρα διασύνδεσης με τα αντίστοιχα κέντρα στην Ευρώπη, φιλοδοξώντας να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας στο συγκεκριμένο πεδίο. Επενδύσεις που φθάνουν ακόμα και στο όραμα της δημιουργίας μονάδας παραγωγής ημιαγωγών στην Ελλάδα, όπως σημείωσαν στελέχη της HETiA στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Όπως συμπλήρωσαν, οι ημιαγωγοί έχουν ευρεία εφαρμογή σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στην άμυνα, οπότε μία μονάδα παραγωγής για μια αγορά με μικρότερες ανάγκες σε επίπεδο όγκου παραγωγής, θα μπορούσε να είναι ένα εφικτό σενάριο μέσα στα επόμενα χρόνια.
Το Εθνικό Κέντρο, το οποίο θα φιλοξενείται στους χώρους του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, αποτελεί ένα από τα συνολικά 30 EU Chips Act Competences Centre στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μόνο Βέλγιο και Ισπανία έχουν δύο τέτοια κέντρα) με χρηματοδότηση 3,63 εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικούς πόρους και ισόποση συμμετοχή κεφαλαίων από το Δημόσιο, με ορίζοντα 4ετίας, όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Πράξη για τους Ημιαγωγούς. Η συγκεκριμένη Πράξη μεταξύ άλλων κινητοποιεί κεφάλαια αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την Κίνα, την Ταϊβάν και την Κορέα που αποτελούν τις κυρίαρχες δυνάμεις παγκοσμίως στην παραγωγή ημιαγωγών. Όπως μάλιστα σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Μανώλης Ζερβάκης, πρόεδρος της HETiA, το μερίδιο της Ευρώπης στην παραγωγή ήταν μόλις 8%, με τον πήχη -όπως ορίζεται από το EU Chips Act- να έχει τοποθετηθεί στα επίπεδα του 20%.
«Η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Ικανοτήτων Ημιαγωγών είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών της HETiA την τελευταία τριετία» ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, παραπέμποντας για τα πρώτα αποτελέσματα και τις πρώτες δράσεις του Κέντρου στον ερχόμενο Δεκέμβριο και στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης, όπου και θα ανακοινωθούν.
Για τον κ. Ζερβάκη και τη HETiA το επόμενο ορόσημο για την πορεία προς την ανάδειξη της χώρας μας ως μια χώρα πρώτης ταχύτητας στους ημιαγωγούς είναι η κατάρτιση της εθνικής στρατηγικής, που αναμένεται να είναι έτοιμη το 2026.
Σχόλια