Η τεχνητή νοημοσύνη πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η τεχνητή νοημοσύνη πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν το βασικό θέμα που συζήτησαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Στην εισήγησή του ο εκπρόσωπος της Βρετανίας, που προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, ανέφερε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να διαμορφωθεί η διεθνής διακυβέρνηση επί τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη που δεν γνωρίζει σύνορα. Πρόσθεσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ενέργειες παραπληροφόρησης και την ανάπτυξη όπλων από κράτη αλλά και από ιδιώτες.

Τα μέλη του Συμβουλίου άκουσαν τις εισηγήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και του Τζακ Κλαρκ, συνιδρυτή της Anthropic, της εταιρείας που έχει φτιάξει το chatbot Claude και πρεσβεύει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με συγκεκριμένους κανόνες λογοδοσίας και διαφάνειας. Ο Αντόνιο Γκουτέρες υποστήριξε την πρόταση για τη δημιουργία ενός φορέα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ο εκπρόσωπος της Κίνας χαρακτήρισε την τεχνολογία ως "δίκοπο μαχαίρι". Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει την πρόταση Γκουτέρες ώστε ο ΟΗΕ να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η τεχνητή νοηοσύνη να ξεφύγει σαν ένα αφηνιασμένο άλογο.

Από την πλευρά του η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε ότι κανένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να επιβάλει περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση των ανθρώπων. Βεβαίως, η συζήτηση εξαντλήθηκε στο επίπεδο των προβληματισμών και των γενικών προτάσεων και δεν επεκτάθηκε σε ουσιαστικά θέματα ελέγχου, εν αναμονή ίσως παρεμβάσεων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home