Η Ευρώπη νομοθετεί για την τεχνητή νοημοσύνη

Deasy @ 01.06.2023
Η Ευρώπη νομοθετεί για την τεχνητή νοημοσύνη

 

Επιβεβαιώνοντας ότι ο αφορισμός "η Αμερική καινοτομεί, η Κίνα αντιγράφει, η Ευρώπη νομοθετεί" δεν είναι και τόσο μακριά από την πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι σχετικές νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες επιταχύνθηκαν τον τελευταίο καιρό, μάλλον και λόγω της ταχύτατης διάθεσης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στο ευρύ κοινό.

Μία από τις προϋποθέσεις που τίθενται για τη λειτουργία υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη είναι η παρουσία του δημιουργού τους στην ήπειρο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, πραγματοποίησε περιοδεία στην Ευρώπη με στάσεις σε Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία. Φαίνεται ότι η εταιρεία του θα επιλέξει τη Γαλλία ως έδρα των ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων, αλλά τίποτα δεν είναι οριστικό αν δεν πέσουν οι υπογραφές.

Η υπό διαμόρφωση νομοθεσία χωρίζει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε τρεις βασικές ομάδες. Στην πρώτη, βρίσκονται τα α μικρού ή ελάχιστου ρίσκου όπως είναι τα chatbots ή οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σήμερα για να καθαρίζουν την αλληλογραφία μας από τα ανεπιθύμητα μηνύματα. Για τους Ευρωπαίους νομοθέτες, φαίνεται ότι υπηρεσίες όπως το ChatGPT και το MidJourney δεν αποτελούν κίνδυνο.

Στην περιοχή του αυξημένου ρίσκου βρίσκονται εφαρμογές που δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται επίσης εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν τους πολίτες στη διάρκεια μιας εκλογικής διαδικασίας. Οι εφαρμογές που θα έχουν τέτοιες δυνατότητες θα πρέπει να διαθέτουν μία μελέτη επιπτώσεων στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, ώστε να διαπιστωθεί αν θα επιτραπεί η λειτουργία τους στην Ευρώπη ή όχι.

Τέλος υπάρχει και η ομάδα εφαρμογών που δεν θα επιτρέπεται η διαθεσιμότητά τους στην ήπειρό μας. Το απαγορευτικό αυτό αφορά σε εφαρμογές που "βαθμολογούν" τους πολίτες με βάση την κοινωνική τους συμπεριφορά ή χρησιμοποιούν στοιχεία από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων με βιομετρικά χαρακτηριστικά. Στο παρελθόν είχαμε μία τουλάχιστον τέτοια περίπτωση η οποία είχε και ελληνικό ενδιαφέρον.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα μέσα Ιουνίου, ώστε να εγκριθεί η τελική μορφή του νομοσχεδίου. Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της διαδικασίας του τριμερούς διαλόγου, ώστε να συμφωνηθούν τυχόν αλλαγές. Νεότερα θα έχουμε, κατά πάσα πιθανότητα, πριν το τέλος του έτους.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home