Χαστούκι 20 εκατ. ευρώ στην Clearview AI από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Deasy @ 13.07.2022
Χαστούκι 20 εκατ. ευρώ στην Clearview AI από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει η Clearview AI μετά από σχετική απόφαση της ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από καταγγελία που υπέβαλαν στην Αρχή οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στις οποίες περιλαμβάνονται η Homo Digitalis, η Privacy International και η Hermes Center. Οι οργανώσεις είχαν καταθέσει καταγγελίες και στις αρμόδιες αρχές της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας, με αίτημα να κηρυχθούν παράνομες οι πρακτικές της Clearview AI για τις μαζικές παρακολουθήσεις μέσω αναγνώρισης προσώπου.

Η εταιρεία είναι αμερικανική και λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια. Οπως αναφέρει η ίδια, διαθέτει «τη μεγαλύτερη γνωστή βάση δεδομένων με περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια εικόνες προσώπου» τις οποίες συλλέγει από πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων και άλλες πηγές στο διαδίκτυο. Η εταιρεία συγκεντρώνει τις φωτογραφίες από κοινωνικά δίκτυα και άλλες πηγές στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα συλλέγει και πληροφορίες όπως ο τίτλος της ιστοσελίδας στην οποία βρήκε την κάθε φωτογραφία. Η βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί από την Clearview AI (και τα στοιχεία των σχετικών αναλύσεων ) πωλούνται (φανταζόμαστε έναντι αδρής αμοιβής) σε κρατικές υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές εταιρείες σε όλο τον κόμσο.

Το ελληνικό πρόστιμο δεν είναι το πρώτο που επιβάλεται στην εταιρεία, καθώς είχε προηγηθεί πρόστιμο επίσης 20 εκατ. ευρώ στην Ιταλία, ενώ η αντίστοιχη αρχή στη βρετανία είχε "φιλοδωρήσει" την Cleareview AI με πρόστιμο 7,5 εκατ. λιρών.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home