Δεύτερη ημέρα προβλημάτων στην Τράπεζα Θεμάτων - Εισαγγελική παρέμβαση

Δεύτερη ημέρα προβλημάτων στην Τράπεζα Θεμάτων - Εισαγγελική παρέμβαση

Για νέο επεισόδιο κυβερνοεπίθεσης με τη μορφή κατανεμημένης άρνησης παροχής υπηρεσίας (γνωστότερη ως DDoS) κάνουν λόγο πολιτικοί παράγοντες, αναφερόμενοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τράπεζα Θεμάτων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Άκη Σκέρτσο που μίλησε νωρίς το πρωί στο ραδιόφωνο του Σκάι, πρόκειται για τη σημαντικότερη ιστορικά επίθεση σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό. Στόχος της επίθεσης είναι το ΕΔΥΤΕ, το οποίο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων και τη διασύνδεση των σχολείων με το Internet. Σύμφωνα με τον Ά. Σκέρτσο, καταγράφηκαν 116 εκατ. κλήσεις προερχόμενες από 114 χώρες με στόχο την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων. Το πρώτο κύμα επίθεσης εκδηλώθηκε χθες Δευτέρα, 29 Μαΐου, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις κατατακτήριες και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων. Το πρόβλημα επαναλήφθηκε το πρωί της Τρίτης. 

Οι δράστες δεν έχουν γίνει γνωστοί. Από παλαιότερα αντίστοιχα περιστατικά μπορεί κανείς να υποθέσει ότι για την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν botnet που για άγνωστο λόγο στόχευσαν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Μέρος των υποδομών που διαθέτει το Δημόσιο προστατεύονται από τέτοιες επιθέσεις με τη χρήση λύσεων προστασίας που προσφέρουν εταιρείες όπως η Akamai. Σχετικές συμβάσεις δημοσίων φορέων με την Akamai έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, ωστόσο δεν εντοπίσαμε κάποια που να σχετίζεται με το ΕΔΥΤΕ.

Για την επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος παρήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανό, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home