Αυτό που οι περισσότεροι είχαν υποψιαστεί ήταν και η αιτία του πολυήμερου μπλακάουτ στα συστήματα ενημέρωσης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας ήταν μια κυβερνοεπίθεση. Η υπηρεσία τηλεματικής του ΟΑΣΑ ήταν offline για περισσότερο από τέσσερα 24ωρα με αποτέλεσμα οι εφαρμογές της εταιρείας να μη λειτουργούν, ενώ παράλληλα οι οθόνες στις στάσεις που υπό κανονικές συνθήκες ενημερώνουν για τον χρόνο άφιξης του επόμενου λεωφορείου ή τρόλεϊ δεν έβγαζαν κανένα βοηθητικό μήνυμα.
Σήμερα Δευτέρα ο ΟΑΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επανήλθε η κανονική και πλήρης λειτουργία της εφαρμογής τηλεματικής. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η πολυήμερη απουσία ήταν αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης. Αναλυτικά, ο οργανισμός αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
Σε κανονική λειτουργία επανήλθε το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ, μετά από κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα της τηλεματικής, η οποία προκάλεσε προσωρινή διακοπή στην πληροφόρηση του επιβατικού κοινού.
Η λειτουργία του συστήματος τηλεματικής έχει αποκατασταθεί και μέχρι την έναρξη της πρωινής βάρδιας τη Δευτέρα 31/8/2026 θα έχει αποκατασταθεί το σύνολο της λειτουργικότητας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού, η εκτέλεση των δρομολογίων λεωφορείων και τρόλεϊ συνεχίστηκε κανονικά.
Από την πρώτη στιγμή, ο ΟΑΣΑ ενεργοποίησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες αντιμετώπισης και γνωστοποίησε το περιστατικό στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και στην Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων, η οποία παρείχε τεχνική συνδρομή.
Το περιστατικό περιορίστηκε στα συστήματα τηλεματικής, χωρίς επιπτώσεις σε άλλα πληροφοριακά συστήματα του Ομίλου ΟΑΣΑ ή των θυγατρικών του.
Ο ΟΑΣΑ ζητά συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία και ευχαριστεί τους επιβάτες για την κατανόησή τους.





















































































Σχόλια