Αναταραχή και σωσίβιο από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Deasy @ 13.03.2023
Αναταραχή και σωσίβιο από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank
Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Σε κρίση που θυμίζει τις ημέρες του 2008 εξελίσσεται η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), ο απόηχος της οποίας πέρασε πολύ γρήγορα τόσο τον Ατλαντικό όσο και τον Ειρηνικό. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι θα καλυφθεί το σύνολο των καταθετών της τράπεζας και διευκρίνισε ότι αυτό θα συμβεί χωρίς να χρειαστεί επιβάρυνση των φορολογουμένων. Το μέτρο θα αφορά στο σύνολο των καταθετών της SVB και θα αφορά και στους καταθέτες της Signature Bank που φαίνεται ότι αποτέλεσε παράπλευρη απώλεια και ακολούθησε τη μοίρα της SVB.

Η SVB διέθετε περιουσιακά στοιχεία ύψους 209 δισ. δολαρίων αλλά γονάτισε (ή, ορθότερα, βγήκε νοκ άουτ) όταν οι καταθέτες σήκωσαν 42 δισ. δολάρια μέσα σε μία ημέρα.

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδια για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στις τεχνολογικές εταιρείες της χώρας. Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης ήταν η πολύωρη συνάντηση που είχε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα περιθώρια ελιγμών της βρετανικής κυβέρνησης. Ο Χαντ έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές τονίζοντας ότι η κατάρρευση της SVB δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό κίνδυνο της χώρας αλλά αποτελεί σοβαρό ρίσκο για τις βρετανικές εταιρείες που διατηρούσαν κεφάλαια στη χρεοκοπημένη, πλέον, αμερικανική τράπεζα. Ο πρωθυπουργός Σούνακ σε δηλώσεις του την Κυριακή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής κρατικής χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις εξελίξεις.

Η κατάρρευση της SVB θεωρείται αναμενόμενη εξέλιξη από τη στιγμή που τα επιτόκια πήραν την ανιούσα. «Όλοι στην Γουολ Στριτ γνώριζαν ότι η πορεία ανόδου επιτοκίων θα έσπαγε κάτι, αυτή τη στιγμή πέφτουν μικρές τράπεζες» δήλωσε αναλυτής στο CNN και τις απόψεις του μάλλον ενστερνίζονται πολλοί συνάδελφοί του ανά την υφήλιο.

Ο αντίκτυπος από την κατάρρευση της SVB έγινε αισθητός και στην Ασία. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι εξέτασαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Στην Ινδία, ο υπουργός Τεχνολογίας της χώρας θα συναντηθεί με στελέχη startups για να αξιολογήσει την κατάσταση, ενώ στην Κίνα υπάρχουν ανησυχίες για επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας. Η αναστάτωση έχει επηρεάσει και τα κρυπτονομίσματα με το Bitcoin να υποχωρεί για λίγο κάτω από τα 20.000 δολάρια για πρώτη φορά φέτος προτού ανακάμψει στα 21.000 δολάρια.

STARTUPS,ΗΠΑ,ΤΡΑΠΕΖΕΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home