"Βόμβα στο ποδόσφαιρο" – Στο Apple TV+ τα δικαιώματα του MLS για 10 χρόνια

'Βόμβα στο ποδόσφαιρο' – Στο Apple TV+ τα δικαιώματα του MLS για 10 χρόνια

Μια βόμβα για το ποδόσφαιρο και το αθλητικό περιεχόμενο συνολικά πυροδότησε χθες η Apple, η οποία ανακοίνωσε ότι απέκτησε τα αποκλειστικά δικαιώματα προβολής των αγώνων της αμερικανικής ποδοσφαιρικής λίγκας για τα επόμενα δέκα χρόνια. Δικαιώματα που δεν περιορίζονται μόνο στις ΗΠΑ ή τον Καναδά, αλλά επεκτείνονται σε όλο τον κόσμο.

Έτσι από την επόμενη χρονιά και για την επόμενη δεκαετία όποιος θέλει να παρακολουθήσει κάποιον αγώνα ποδοσφαίρου του αμερικανικού πρωταθλήματος μπορεί να το κάνει αποκλειστικά από την υπηρεσία Apple TV+, με το επιπλέον κόστος πρόσβασης να είναι για την ώρα άγνωστο. Οι αγώνες θα μεταδίδονται ζωντανά από την πλατφόρμα της Apple και θα έχουν δυνατότητα περιγραφής στην αγγλική ή την ισπανική γλώσσα, ενώ για τους αγώνες που θα μετέχουν ομάδες του Καναδά έχει προβλεφθεί και η περιγραφή στα γαλλικά. Επιπλέον, οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας όλων των ομάδων του MLS θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στην υπηρεσία, ενώ ορισμένοι αγώνες θα είναι διαθέσιμοι χωρίς επιπλέον κόστος για τους συνδρομητές του Apple TV+. Τέλος, η Apple TV θα προχωρήσει και στην παραγωγή εβδομαδιαίας αφιερωματικής εκπομπής για την κάλυψη των αγώνων και του πρωταθλήματος συνολικά.

 

Η μεγάλη εικόνα

Είναι λογικό ότι η δημοτικότητα του αμερικανικού ποδοσφαίρου δεν είναι τέτοια που να προκαλεί στο πρώτο άκουσμα τον ενθουσιασμό για τη συμφωνία μεταξύ MLS και Apple. Γι’ αυτό ίσως και να ήταν εύκολο για την Apple να προχωρήσει στο συγκεκριμένο deal σε βάθος δεκαετίας.

Όμως η συγκεκριμένη συμφωνία σηματοδοτεί κάτι πολύ μεγαλύτερο. Την είσοδο των streaming πλατφορμών στο αθλητικό περιεχόμενο με συμφωνίες διαρκείας και παγκόσμιας κάλυψης. Κάποιες αποσπασματικές ενέργειες της Amazon είτε στις ΗΠΑ είτε στους δευτερεύοντες αγώνες της Premier League δεν έχουν τόση σημασία όσο η χθεσινή είδηση της Apple, η οποία αποτελεί και το πρώτο μεγάλο brand από τις streaming πλατφόρμες που προχωράει σε μια τόσο μεγάλη συμφωνία.

Μέχρι τώρα υπηρεσίες, όπως το Netflix, το Disney+, το Amazon Prime Video και η Apple απέφευγαν να ακουμπήσουν το αθλητικό περιεχόμενο, με τις παραγωγές τους να περιορίζονται σε τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ και ταινίες, με το αθλητικό περιεχόμενο να παραμένει στον έλεγχο τοπικών τηλεοπτικών παρόχων. Τι θα γίνει αν αυτή η συμφωνία ανοίξει τη διάθεση και άλλων πλατφορμών να μπουν τα επόμενα χρόνια στη διεκδίκηση αθλητικού περιεχομένου διεθνούς εμβέλειας, όπως το Champions League, η Premier League, το NBA ή η Formula 1; Πώς θα διαμορφωθεί τότε ο ανταγωνισμός; Θα μπορούν οι τοπικές συνδρομητικές υπηρεσίες να ανταγωνιστούν τα μεγέθη αυτών των κολοσσών της τεχνολογίας; Σίγουρα μία μόνο τέτοια κίνηση δεν αρκεί για να αλλάξει το status quo αλλά σίγουρα δημιουργεί αυτά τα σενάρια. Ιδιαίτερα μάλιστα αν η παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη του MLS οδηγήσει και στην ανάπτυξη του ποδοσφαιρικού προϊόντος και του πρεστίζ της αμερικανικής ποδοσφαιρικής λίγκας τότε είναι μάλλον βέβαιο ότι θα ανοίξει για τα καλά αυτή η κουβέντα.

APPLE TV+,ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home