Οργιάζει η online παραπλάνηση των καταναλωτών - Τι δείχνει έρευνα για τις κριτικές

Οργιάζει η online παραπλάνηση των καταναλωτών - Τι δείχνει έρευνα για τις κριτικές

Αμφιβολίες για το κατά πόσο τα marketplaces, οι υπηρεσίες κρατήσεων και τα διαδικτυακά καταστήματα ελέγχουν την αξιοπιστία των κριτικών που δημοσιεύονται στις σελίδες τους εκφράζει ανοικτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από μια πανευρωπαϊκή έρευνα που έλαβε υπόψιν της 223 μεγάλα websites.

Σε 144 sites οι κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν πως έκαναν ό,τι έπρεπε να πράξουν για να εξασφαλίσουν ότι οι κριτικές που δημοσιεύονταν, προέρχονταν από πελάτες που όντως είχαν αγοράσει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία. Αναλυτικά:

104 sites δεν εξηγούν στους επισκέπτες και τους πελάτες τους πώς γίνεται η συλλογή και επεξεργασία των κριτικών. Μόνο 84 sites παρέχουν αναλυτικά τέτοια ενημέρωση, ενώ τα υπόλοιπα περιορίζονται σε κάποια "ψιλά γράμματα" κάπου στους όρους χρήσης. Σε 118 sites δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με το πώς αποτρέπονται οι ψευδείς κριτικές. Τέλος, 176 sites δεν αναφέρουν πως απαγορεύονται οι κριτικές που συντάσσονται κατόπιν πληρωμής.

Οι αρμόδιες αρχές για την προστασία του καταναλωτή κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τουλάχιστον το 55% των sites που μπήκαν στο μικροσκόπιο, ενδεχομένως να παραβιάζουν την οδηγία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως οι εθνικές αρχές θα επικοινωνήσουν με τα sites που εμφανίζουν προβληματική εικόνα στο θέμα των κριτικών που δημοσιεύουν και θα τους ζητήσουν να προχωρήσουν σε διορθωτικές παρεμβάσεις, υπό την απειλή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής του 2020, το 71% των καταναλωτών θεωρεί πως οι κριτικές είναι χρήσιμες κατά την έρευνα αγοράς για ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, όπως για παράδειγμα για μια κράτηση σε ένα ξενοδοχείο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναφέρει πόσα sites αξιολογήθηκαν ανά χώρα ή ποια είναι εκείνα στα οποία εντόπισε τα περισσότερα προβλήματα.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home