Οπου φύγει φύγει τα κρυπτονομίσματα από το Καζακστάν

Οπου φύγει φύγει τα κρυπτονομίσματα από το Καζακστάν

Μετά τον διωγμό που εξαπέλυσε στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς η Κίνα εναντίον των εγκαταστάσεων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, πολλοί έσπευσαν να βρουν καταφύγιο σε άλλες χώρες της Ασίας και το Καζακστάν -που ήδη φιλοξενούσε πολλές παρόμοιες φάρμες εξόρυξης- έγινε γρήγορα δημοφιλής προορισμός, λόγω του χαμηλού κόστους της ενέργειας.

Όλα πήγαιναν καλά, η κυβέρνηση της χώρας δεν είχε λόγο να τα βάλει με τους διαχειριστές των μονάδων αλλά ουδείς υπολόγιζε στους αστάθμητους παράγοντες. Υπολογίζεται πως στο Καζακστάν βρίσκονται οι μονάδες εξόρυτξης από τις οποίες προέρχεται το 25% της "παραγωγής" κρυπτονομισμάτων διεθνώς.

Όμως οι ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα με αφορμή τις αυξήσεις στα καύσιμα προκάλεσαν γενικευμένο χάος και, ανάμεσα σε άλλα μέτρα, η κυβέρνηση κατέβασε τους διακόπτες των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και έθεσε το Καζακστάν εκτός Internet για πολλές ώρες. Οπως θα περίμενε κανείς, ακολούθησε κραχ στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και η αναταραχή κόπασε μόλις ηρέμησαν τα πράγματα γενικώς.

Τώρα, όμως, πολλοί από τους διαχειριστές των εγκαταστάσεων σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να φορτώσουν τους servers τους σε φορτηγά και να αναζητήσουν άλλη, πιο σταθερή, βάση για τις δραστηριότητές τους. Φυσικά αναζητούν χώρες με χαμηλές τιμές ενέργειας, αφού οι συγκεκριμένες φάρμες είναι... διάσημες για την ακόρεστη πείνα (ή δίψα) για ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλλον η Ευρώπη είναι εκτός συζήτησης και αυτό ίσως να μην είναι και τόσο κακό, με δεδομένο ότι τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται στο στόχαστρο και για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

ΚΡΥΠΤΟ-ΝΟΜΙΣΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home