Τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος σκέφτεται η Εσθονία

Deasy @ 23.08.2017
Τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος σκέφτεται η Εσθονία

Στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής υπηκοότητας που έχει θεσπίσει η Εσθονία από το 2014 έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν μέσα από τις σελίδες του deasy. Είναι μάλιστα τέτοια η επιτυχία του προγράμματος, που πρόσφατα ο ρυθμός εγγραφής νέων ηλεκτρονικών πολιτών έφθασε το ρυθμό γεννήσεων στη χώρα.   

Όμως τα σχέδια της Εσθονίας δεν μένουν εκεί καθώς μια χθεσινή ανάρτηση του υπεύθυνου του προγράμματος e-Residency της χώρας, Kaspar Korjus, στο Medium, δείχνει ότι η χώρα έχει σχέδια για να το εμπλουτίσει. Συγκεκριμένα, στο post του ο Kaspar Korjus γνωστοποιεί την πρόταση του η Εσθονία να αποτελέσει την πρώτη χώρα που θα δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα (estcoin), μια κίνηση που σύμφωνα με τον ίδιο θα ωφελήσει και το κράτος αλλά και τους χιλιάδες ηλεκτρονικούς πολίτες της, που προέρχονται από άλλα κράτη. Όπως εκτιμά, μια τέτοια κίνηση θα προσθέσει ένα ακόμα κίνητρο στους επενδυτές για να στηρίξουν την επιτυχία της Εσθονίας. «Υλοποιώντας μια διαδικασία προσφοράς για την απόκτηση ψηφιακών νομισμάτων από το οικοσύστημα του e-Residency θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεγάλου επενδυτικού ψηφιακού ταμείου, το οποίο ταυτόχρονα θα δημιουργούσε στα μέλη του προγράμματος και το αίσθημα ότι αποτελούν μέλη μιας κοινότητας, που μοιράζονται πολύ περισσότερα πράγματα από μία υπηκοότητα» σημειώνει ο εμπνευστής της ιδέας, προσθέτοντας ότι το κεφάλαιο που θα συγκεντρωθεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ιδιωτικά και δημόσια επιχειρηματικά σχήματα, στα πρότυπα του Νορβηγικού Ταμείου Πετρελαίου, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαιο άνω των 700 δισ. ευρώ.

Ενώ λοιπόν στην Εσθονία ψάχνουν να βρουν περισσότερους τρόπους για να ισχυροποιήσουν το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών πολιτών και κατ' επέκταση την οικονομία τους στην Ελλάδα η πολιτική κουβέντα μας για τη συγκεκριμένη χώρα περιορίζεται ως συνήθως σε εντελώς λάθος λόγους 

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home