Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

Μάλλον το κακό με τα κρυπτονομίσματα έχει παραγίνει και πρέπει να μπει ένα όριο, τουλάχιστον αν βασιστούμε σε όσα λένε οι επιστήμονες.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature αναφέρει πως η συνολική ενέργεια που καταναλώθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2016 ως τις 30 Ιουνίου 2018 για την "εξόρυξη" Bitcoin, Ethereum, Litecoin και Monero έφτασε τα 17, 7, 7 και 14 MJ αντίστοιχα προκειμένου να "παραχθεί" αξία ενός δολαρίου. Η συμβατική εξόρυξη αλουμινίου (βασικά, βωξίτη), χαλκού, χρυσού, πλατίνας και σπάνιων γαιών κατανάλωσε, αντίστοιχα, ενέργεια 122, 4, 5, 7 και 9 MJ, πράγμα που σημαίνει πως με την εξαίρεση του αλουμινίου η συμβατική εξόρυξη καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με την "εξόρυξη" κρυπτονομισμάτων.

Τα τέσσερα κρυπτονομίσματα που αναλύθηκαν στην μελέτη των επιστημόνων Μαξ Κράουζε και Θάμπετ Τολάιματ παρήγαγαν 3 με 15 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Βεβαίως η συνεισφορά στη μόλυνση του περιβάλλοντος εξαρτάται από το πού γίνεται η "εξόρυξη". Η Κίνα, για παράδειγμα, δεν κάνει χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ίδια έκταση που το κάνει ο Καναδάς και έτσι η "εξόρυξη" στην ασιατική χώρα είναι πιο βρώμικη διαδικασία σε σχέση με τη χώρα της Β. Αμερικής.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι η μόνη που προκαλεί ανησυχία. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάη αναφέρει πως μόνο το bitcoin μπορεί να ανεβάσει τη μέση θερμοκρασία στον πλανήτη ως και 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2033, αν δεν ληφθούν μέτρα.

ΚΡΥΠΤΟ-ΝΟΜΙΣΜΑ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home