Χρηματοδοτήσεις ύψους 74 δισ. ευρώ άντλησαν οι ευρωπαϊκές startups στο 1ο εννεάμηνο του 2021

Στο εννιάμηνο του 2021 έχουν πραγματοποιηθεί 8.000 συμφωνίες για χρηματοδοτήσεις

Χρηματοδοτήσεις ύψους 74 δισ. ευρώ άντλησαν οι ευρωπαϊκές startups στο 1ο εννεάμηνο του 2021

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Pitchbook (European Venture Report), στο εννεάμηνο του 2021 οι ευρωπαϊκές startup άντλησαν 74 δισ. ευρώ από επιχειρηματικά κεφάλαια. Οι 8.000 συμφωνίες για χρηματοδοτήσεις αποδεικνύουν έμπρακτα πως η καινοτομία και η έρευνα αναπτύσσονται ραγδαία στην Ευρώπη, δημιουργώντας προοπτικές για ακόμα περισσότερες επενδύσεις.

Στη διάρκεια του 3ου τριμήνου το οικοσύστημα των startups έλαβε χρηματοδότηση περίπου 24 δισ. ευρώ από VCs (venture capitals), «ανεβάζοντας» τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ευρωπαϊκών startups σε επίπεδο χρηματοδότησης, δημιουργώντας προοπτικές για συμφωνίες – ρεκόρ εντός του 2021. Οι εταιρείες που «έκλεισαν» τα πιο μεγάλα deals χρηματοδοτήσεων είναι η σουηδική εταιρεία Klarna ( 1,1 δισ. ευρώ) η βρετανική Fintech Revolut ( 673 εκατ. ευρώ) και η Bolt από την Εσθονία (600 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, βάσει των στοιχείων που ανέδειξε η Pitchbook, οι χρηματοδοτήσεις από VCs σε συνδυασμό με την εκροή κεφαλαίων (exit) στην Ευρώπη, συνέβαλλαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των μονόκερων (startups που ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ. Δολάριο). Συγκεκριμένα, οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό unicorn εταιρειών είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Εξίσου σημαντικό στοιχείο που διαπιστώνει η έρευνα είναι ότι η συμμετοχή των επενδυτών αλλά και οι χρηματοδοτήσεις των Unicorn, αποκτούν πολλά κοινά με τους γύρους επιχειρηματικών συμμετοχών της Αμερικής. Έτσι, γίνεται φανερή η αλματώδη ανάπτυξη των startup της Ευρώπης, σε συνδυασμό την άντληση υψηλών κεφαλαίων χρηματοδότησης.

Όπως όλα δείχνουν, φέτος είναι η χρονιά των ευρωπαϊκών unicorn, αφού το 1ο εξάμηνο του 2021, η συνολική αξία τους «άγγιξε» τα 253 δισ.

STARTUPS,VENTURE CAPITAL,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home