Κέρδισαν πολύ χρόνο οι Αθηναίοι οδηγοί το 2020

Κέρδισαν πολύ χρόνο οι Αθηναίοι οδηγοί το 2020

Η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων στην Αθήνα μείωσαν εντυπωσιακά το χρόνο που έχασαν οι οδηγοί μπλοκαρισμένοι σε μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια του 2020. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Inrix οι Αθηναίοι οδηγοί έχασαν «μόλις» 49 τέτοιες ώρες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όταν ένα χρόνο πριν, προ κορωνοϊού το αντίστοιχο νούμερο ήταν μεγαλύτερο των 75 ωρών. Όπως σημειώνει η έρευνα η μείωση στις «χαμένες ώρες» στους δρόμους της Αθήνας έφθασε το 54%.

Ποσοστό πτώσης που είναι από τα μεγαλύτερα ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αφού πάνω από την Αθήνα (σε ποσοστιαία μεταβολή) συναντάμε τη Ρώμη (-60%), τις Βρυξέλες (-58%) και το Δουβλίνο (-57%). Αποτέλεσμα της μείωσης αυτής ήταν να υποχωρήσει η Αθήνα στην 20η θέση, από τη 12η που κατείχε το 2019, στην κατάταξη της Inrix για τις χαμένες ώρες στο δρόμο. Αντίστοιχα, αύξηση παρουσιάζεται και στη μέση ταχύτητα στο λεγόμενο «τελευταίο μίλι», η οποία έφθασε το 2020 τα 24 χιλιόμετρα την ώρα, από περίπου 18 την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

 

Τεράστια μείωση της κίνησης σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση της κίνησης στους δρόμους των ΗΠΑ, όπου η έρευνα δίνει αρκετά αναλυτικά στοιχεία, όπως επίσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την έρευνα της Inrix ο μέσος χαμένος χρόνος των Αμερικανών οδηγών κατά τη διάρκεια του 2020 έπεσε στις 26 ώρες από τις 99 το 2019, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε ακόμα πιο θεαματική πτώση: 37 ώρες, από 115 το 2019.

Η μείωση των χαμένων ωρών παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, ωστόσο παρά την γενική πτώση παρατηρούμε ότι σε κάποιες πόλεις οι οδηγοί δαπάνησαν περισσότερες από 100 ώρες μπλοκαρισμένοι σε κίνηση. Ειδικότερα, πρώτη στη συγκεκριμένη κατάταξη εμφανίζεται το Βουκουρέστι (134 ώρες, με την υποσημείωση ότι δεν υπήρχαν στοιχεία, με την Μπογκοτά της Κολομβίας (133 ώρες) να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και τις Νέα Υόρκη, Μόσχα να ακολουθούν με 100 χαμένες ώρες.

Στην κατάταξη των ευρωπαϊκών πόλεων, εκτός από το Βουκουρέστι και της Μόσχας που καταλαμβάνουν όπως είναι λογικό τις δύο πρώτες θέσεις, ψηλά συναντάμε το Ζάγκρεμπ (93 ώρες), το Παρίσι και το Τάλιν (88 ώρες).

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ,ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home