ΗΠΑ: προεδρικό διάταγμα για την αντιμετώπιση της έλλειψης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων

ΗΠΑ: προεδρικό διάταγμα για την αντιμετώπιση της έλλειψης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων

Βραχυκύκλωμα στις μονάδες παραγωγές των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και όχι μόνο έχει προκαλέσει η παγκόσμια έλλειψη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (chip) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να προχωρά χθες στην υπογραφή προεδρικού διατάγματος για την αντιμετώπισή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της έλλειψης αυτής η Ford δηλώνει ότι παραγωγή της μπορεί να μειωθεί έως και κατά 20%, ενώ η General Motors έχει προχωρήσει στη μείωση της παραγωγικής ικανότητας των μονάδων της σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό. Όλα τα παραπάνω, εκτός βέβαια των προβλημάτων που δημιουργούν σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται και θέσεις εργασίας, σε μια εποχή που λόγω της πανδημίας ο δείκτης ανεργίας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στο πλάνο της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να αναζητηθούν έως και 37 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής κυκλωμάτων στις ΗΠΑ έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους προβλήματα στο μέλλον. Χαρακτηριστική παράμετρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι ενώ οι αμερικανικές εταιρείες κατασκευής κυκλωμάτων ελέγχουν το 47% της παγκόσμιας παραγωγής, μόλις το 12% αυτής γίνεται στις ΗΠΑ και το υπόλοιπο σε χώρες της Ασίας και την Κίνα.

Τα προβλήματα εφοδιασμού παρουσιάστηκαν από την έναρξη της πανδημίας και βέβαια δεν αφορούν μόνο τα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Γι’ αυτό το λόγο το εκτελεστικό διάταγμα αφορά επιπλέον τρεις κρίσιμους συνολικά τομείς: μεγάλης χωρητικότητας μπαταρίες για τα ηλεκτρικά οχήματα, σπάνιους πόρους και φαρμακευτικό υλικό. Το διάταγμα προβλέπει μία περίοδο 100 ημερών στην οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες αναφορές για την πραγματική διάσταση των προβλημάτων, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

ΗΠΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home