Μποτιλιάρισμα στον... Άρη

Μποτιλιάρισμα στον... Άρη

Λέγαμε μόλις χθες για την επιτυχία της διαστημικής αποστολής «Ελπίδα» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που έφτασε στον Άρη και τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη ανθρώπινη κατασκευή που φτάνει στον κόκκινο πλανήτη.

Το ποδαρικό των Αράβων για τη… νέα χρονιά στον Άρη -μόλις μας ενημέρωσαν από το κοντρόλ πως στον Άρη φέτος η Πρωτοχρονιά έπεσε στις 7 Φεβρουαρίου- ακολούθησαν με διαφορά λίγων ωρών οι Κινέζοι με την αποστολή Tianwen-1. Το διαστημόπλοιο των Κινέζων τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη και ξεκινάει την προετοιμασία για την προσεδάφιση (δηλαδή την προσαρείωση) ενός οχήματος που θα εργαστεί άοκνα για 90 ημέρες και με ένα ειδικό ραντάρ θα χαρτογραφήσει μεγάλο μέρος του αρειανού υπεδάφους.

Η άφιξη της κινεζικής αποστολής, που σηματοδότησε την πρώτη κινεζική διαστημοσυσκευή που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, επιβεβαιώθηκε από τις υπηρεσίες εδάφους (στη Γη), ενώ τα δέοντα συγχαρητήρια έσπευσε να δώσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Το ανθρώπινο είδος ωστόσο δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει τον Άρη στην ησυχία του. Στις 18 Φεβρουαρίου θα επιχειρηθεί η προσεδάφιση του οχήματος-ρομπότ Perseverance («Επιμονή» ίσως να είναι η ορθότερη μετάφραση) το οποίο αποτελεί την καρδιά μιας αποστολής της ΝΑΣΑ με προϋπολογισμό 2,7 δισ. δολάρια.

<iframe src='https://mars.nasa.gov/embed/25473/' width='100%' height='400'  scrolling='no' frameborder='0'></iframe>

Το όχημα έχει μήκος τρία μέτρα και κινείται με τη βοήθεια έξι τροχών και διαθέτει έναν ρομποτικό βραχίονα άλλων τριών μέτρων, ενώ το βάρος του είναι λίγο μεγαλύτερο των χιλίων κιλών. Στόχος του να συμπληρώσει ένα αρειανό έτος (687 γήινες ημέρες) στην επιφάνεια του πλανήτη και να αναζητήσει ίχνη παλαιότερης ζωής, βασικά μικροβίων. Το όχημα θα συγκεντρώσει επίσης δείγματα που κάποια στιγμή, κάπως, θα επιστρέψουν στη Γη.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home